Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΦημολογούνται περικοπές επιδομάτων ανεργίας

Φημολογούνται περικοπές επιδομάτων ανεργίας

Την ύπαρξη πρότασης προς το υπουργείο Εργασίας για ολική κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας καταγγέλει ο κ. Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΥΠΑ, στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Όπως αναφέρει πρόκειται για πρόταση που ετέθη στο πνεύμα εφαρμογής της χάρτας Πισσαρίδη και αγορά σε περικοπή των γνωστών επιδομάτων τρίμηνης διάρκειας των ανέργων, των επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων ή εκείνων που έληξε η τακτική επιδότηση, επιδομάτων από επισχέσεις εργασίας, καθώς και επιδομάτων βραχύβιας διάρκειας των οποίων το ύψος είναι 200 και 300 ευρώ.

Η συγκεκριμένη συζήτηση που εντάθηκε τις προηγούμενες μέρες μέσω διαρροών γύρω από το επίδομα της ανεργίας, το ύψος του, τη χρονική διάρκεια, τη σύνδεση του με τα προγράμματα κατάρτισης, φαίνεται να καθρεφτίζεται στην παρούσα πρόταση. Η τεκμηρίωση για αυτή, όπως καταγγέλλει ο κ. Θανάσης Γκώγκος είναι η βαθμιαία μείωση συγκεκριμένων επιδομάτων τα τελευταία έτη και πως με βάση τον “αναγκαίο εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας” θα πρέπει να καταργηθούν εκτός από την επιδότηση που αφορά την κατηγορία των αποφυλακισθέντων. Δηλαδή οι περίπου 30.000 άνεργοι φέτος, με βάση τα νούμερα που παρατέθηκαν στην πρόταση, σε σύγκριση με τους περίπου 50.000 που έκαναν χρήση της ειδικής επιδότησης το 2019, είναι αριθμός που επιβάλει την κατάργηση τους. Ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά «η πραγματική ζωή δείχνει πως το συντριπτικό κομμάτι των ανέργων βρίσκεται σταθερά εκτός της τακτικής επιδότησης ανεργίας άρα και των προϋποθέσεων που αφορούν της ειδικές επιδοτήσεις των ανέργων. Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων, το ποινολόγιο των ανέργων, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορούν να είναι παράγοντες που θα χαλαρώνουν ή θα εξαφανίζουν έστω και αυτό το αδύναμο πλέγμα προστασίας των ανέργων.

Το ζήτημα αυτό έφτασε μέχρι το Ελληνικό κοινοβούλιο καθώς με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μην καταργηθούν τα ειδικά βοηθήματα ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ λαμβάνουν σήμερα περίπου 25.000 άνεργοι.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα