Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤο ράλι στο φυσικό αέριο προκαλεί φόβο - 327 ευρώ η...

Το ράλι στο φυσικό αέριο προκαλεί φόβο – 327 ευρώ η μεγαβατώρα το ρεύμα

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και η ανησυχία στην κυβέρνηση εντείνεται λόγω της εκτόξευση της τιμής τους φυσικού αερίου, που μέσα σε λιγότερα από 25 ημέρες έχει αυξηθεί κατά 63% και έχει βρεθεί στα επίπεδα των 130 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που έχει να συμβεί από τον δύσκολο μήνα Μάρτιο, όταν και είχε ξεσπάσει η πόλεμος στην Ουκρανία.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η χονδρική τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα να εκτιναχθεί στα 327 ευρώ η μεγαβατώρα, απόρροια της μεγάλης συμμετοχής στο μίγμα του φυσικού αερίου που για την χθεσινή (26.06.2022) δημοπρασία ανήλθε στο 45,68%. Ακολούθησαν οι ανανεώσιμες πηγές με 24% και ο λιγνίτης με 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλείται εξαιτίας του ότι εφόσον αυτή η εικόνα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε θα προκαλέσει αιμορραγία στα δημόσια οικονομικά, αφού όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η τιμή, τόσο πιο βαθιά θα μπαίνει το χέρι στα δημόσια ταμεία.

Και αυτό διότι υπάρχει η δέσμευση ότι θα καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς σε σχέση με πέρυσι, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μην πληρώνει περισσότερο από 15% έως 20% της συνολικής επιβάρυνσης.

Και δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος της κυβέρνησης. Διότι εκτός από την τρελή κούρσα των τελευταίων ημερών για το φυσικό αέριο και ως εκ τούτου για το ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει πάντα και το πρόβλημα με τα καύσιμα που παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Θεωρητικά από σήμερα θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί για τον τελικό καταναλωτή η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, που τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα των 110 δολαρίων το βαρέλι.

Μέχρι και χθες σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών δεν υπήρξε σε ευρεία έκταση, έστω και αν υπήρξαν κάποια δείγματα πτώσης των τιμών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές σε βενζίνη και diesel περίπου 10 λεπτά το λίτρο σε σχέση με τα υψηλά τους.

Ωστόσο μένει να το δούμε στην αντλία ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου κίνηση προς τα πάνω της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι την προσεχή Πέμπτη 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ από τις επιπλέον χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα