Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο ξέφρενο ράλι στις τιμές των σιτηρών ανεβάζει στα ύψη την τιμή...

Το ξέφρενο ράλι στις τιμές των σιτηρών ανεβάζει στα ύψη την τιμή του ψωμιού

Το ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.

Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Παρότι τα αποθέματα αλεύρων σιταριού, σμιγαδιού και άλλων δημητριακών σε συνδυασμό με τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούν οι μύλοι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δεδομένη χρονική περίοδο, η πορεία των τιμών αυξάνει την ανησυχία δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

«Είχαμε αύξηση 100% των πρώτων υλών και της ενέργειας. Εμείς έχουμε το θετικό ότι παράγουμε οι ίδιοι τα πράγματα και κάναμε αύξηση μόνο 10% στο ψωμί. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης το αφήσαμε 50 λεπτά, όπως το είχαμε και πέρυσι. Μειώσαμε το κέρδος από εμάς για να κρατήσουμε τους πελάτες μας», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Οι πελάτες έχουν μειώσει τις αγορές τους, παίρνουν τα μισά από όσα έπαιρναν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας, ο κ. Χατζηιωαννίδης είπε ότι «Με το ρεύμα είχαμε αύξηση γύρω στα 100%. Για τα αρτοποιεία η κιλοβατώρα ήταν φθηνότερη, οπότε ο τελευταίος λογαριασμός ήρθε λίγο χαμηλότερος από τον προηγούμενο».

Ράλι στις πρώτες ύλες

Ακόμη και όσοι εκτιμούσαν πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση ενόψει της νέας σοδειάς, η οποία «παραδοσιακά» ρίχνει τις τιμές, το ξανασκέφτονται, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται.

Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Ενδεικτικά, οι νέες τιμές των αρτοποιημάτων μετά τις ανατιμήσεις ορίζονται ως εξής:

  • Ψωμί «χωριάτικο» (450 γρ.): Από 1 ευρώ πήγε στο 1,20 €
  • Ψωμί με προζύμι(500 γρ.): Από 1,40 ευρώ πήγε στο 1,50€
  • Ψωμί με αλεύρι Ζέας (450 γρ.): 1,70 €
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης: 0,60 €
  • Τσουρέκι (1 κιλό): Από 9 ευρώ πήγε στα 12 €

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα