Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤα ραντεβού με την εφορία που φέρνει ο Σεπτέμβριος

Τα ραντεβού με την εφορία που φέρνει ο Σεπτέμβριος

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έπρεπε έως και το τέλος Αυγούστου να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που προέκυψε μετά την εκκαθάριση προκειμένου να δουν στο τελικό λογαριασμό την έκπτωση του 3%.

Σειρά πλέον παίρνουν όσοι ακόμα δεν έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους. Η νέα προθεσμία μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή των δύο πρώτων δόσεων (Ιουλίου-Αυγούστου) θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Πριν καλά καλά πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν και την τρίτη δόση για το φόρο εισοδήματος. Η τρίτη δόση αφορά τη δόση του Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να πληρωθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Λίγες μέρες πριν κλείσει οριστικά το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, περίπου 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής τα Ε1 που έχουν υποβληθεί ειναι 5.530.650.

Από την ανάλυση αυτών προκύπτουν τα εξής:
• Το 32,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.448.103 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,15 δισ. ευρώ.

• Το 51,23% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φέτος επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 7.602.757 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 3.895.201 είναι μηδενικά.

• Για το 16,57% των φορολογουμένων ή 1.259.453 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

Την ίδια ώρα πάντως αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι «έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό παράτασης και δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου στέλνουν μήνυμα στους φορολογούμενους να σπεύσουν με τις δηλώσεις».

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς εκτός απροόπτου τα εκκαθαριστικά του φόρου αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος όπως και στα εκκαθαριστικά του 2020 με τους παλιούς συντελεστές και τις παλιές αντικειμενικές, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που δεν είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλαγές στον τελικό λογαριασμό.

Αντίθετα, μειωμένος θα είναι ο φόρος φέτος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία. Η μείωση των εισοδημάτων τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία ξεκινά από το 50% και φτάνει ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή.

Ο νόμος προβλέπει ότι μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Αναβίωση 100-120 δόσεων
Στο ταμείο θα πρέπει να πάνε και όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να επανεταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων που έχασαν εξαιτίας της πανδημίας. Όσοι επιθυμούν να αναβιώσουν τη ρύθμιση τους θα πρέπει να να πληρώσουν εως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς μάλιστα να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Διευκρινίζεται ότι οι οφειλές προς την εφορία μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα