Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤα δύο σενάρια για τον κατώτατο μισθό - Πότε θα ληφθούν οι...

Τα δύο σενάρια για τον κατώτατο μισθό – Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

.

Δύο σενάρια για τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα υποβάλει την εισήγησή του προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις. Ως γνωστόν, οι εργοδοτοτικοί φορείς ζητούν πάγωμα του κατώτατου μισθού επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων κατά την κρίσιμη περίοδο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα σενάρια

Τα δυο σενάρια που εξετάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο είναι τα παρακάτω:

1. Οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού (1,5%-2%) με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία όμως θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες ή από τον Ιανουάριο του 2022.

2. Να μείνει στάσιμος μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι στα 650 ευρώ και στα 29,04 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Με την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία, η οποία φέτος διεξήχθη ύστερα από τρεις αναβολές σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας.
Τονίζεται ότι για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσεται υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία. Τονίζεται ότι:

-Υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ επισημαίνοντας ότι προέχουν η επανεκκίνηση της οικονομίας και η εδραίωση των ρυθμών ανάπτυξης πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητεί να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα