Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤέλος χρόνου για «φθηνές» μεταβιβάσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

Τέλος χρόνου για «φθηνές» μεταβιβάσεις – Πότε λήγει η προθεσμία

Χρονικό περιθώριο 19 εργάσιμων ημερών έχουν στη διάθεσή τους συμβολαιογράφοι και φορολογούμενοι για να κλείσουν τις ανοιχτές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2022 για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση καθώς οι εφορίες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υπογραφή των συμβολαίων.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία της 31ης Μαρτίου αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Επίσης, έως το τέλος του μήνα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με βεβαίωση μηχανικού χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Από την 1η Απριλίου 2022 όλα τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ στα έξοδα των φορολογουμένων προστίθεται και το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ και η έκδοσή του απαιτεί και αρκετή γραφειοκρατία, με πλήθος δικαιολογητικών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ πάτησαν το γκάζι στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2021 που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα myΡroperty για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Η έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέβασε κατά 60% τους φόρους που εισέπραξε το Δημόσιο. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων έφεραν 360 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2020 κατά 69,08 εκατ. ευρώ, από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων κατά 33,06 εκατ. ευρώ και κατά 40,8 εκατ. ευρώ από τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Παράλληλα τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών αυξήθηκαν κατά 14,19 εκατ. ευρώ και από φόρους και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών κατά 3,74 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα