Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣχέδια κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σχέδια κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σημαντική ανάσα αναμένεται να πάρουν τουλάχιστον 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εάν υλοποιηθούν τα υπό εξέταση σενάρια της κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ψηλά στη λίστα των υπό εξέταση μέτρων την κατάργηση ενός «χαρατσιού» που επί δέκα χρόνια επιβάλλεται σε χιλιάδες επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τα έσοδα που δηλώνουν.

Ο φόρος αποφασίστηκε ως καθαρά εισπρακτικό μέτρο, καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός στην ουσία τότε παραδέχτηκε την αδυναμία του να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή. Ως εκ τούτου επέλεξε να επιβάλει ένα νέο φόρο σε όλους, ανεξάρτητα το ύψος των εισοδημάτων τους.

Φαίνεται ωστόσο, ότι πλησιάζει ο χρόνος κατάργησης της συγκεκριμένης επιβάρυνσης ή τουλάχιστον σε πρώτη φάση της σημαντικής μείωσης τους. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια με το ένα να προβλέπει από την 1 Ιανουαρίου 2023 την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και το δεύτερο τη σταδιακή του κατάργηση, αρχής γενομένης από την 1 Ιανουαρίου 2023, όπου θα μειωθεί κατά 50%.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα 24ώρα προκειμένου να το ανακοινώσει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ωστόσο απομένουν οι οριστικές αποφάσεις εάν το ποσό αυτό θα διατεθεί ολόκληρο για αυτό το σκοπό ή μέρος του θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη φάση και σε κάποια άλλη παρέμβαση.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η κατάργηση να γίνει σταδιακά το επικρατέστερο σενάριο είναι από το 2023 οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 50% και την 1 Ιανουαρίου 2024 να γίνει οριστική κατάργηση του μέτρου το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτο φορά το 2011 και πλέον περισσότεροι από 600.000 επαγγελματίες σηκώνουν το ετήσιο βάρος.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 31 του μνημονιακού νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν, με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, ένα επιπλέον ποσό από 400 έως και 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος.

Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσό που καλούνται να καταβάλλουν εταιρείες και νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημίες.

Εφόσον μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος στο μισό για το 2023 αυτό θα σημαίνει ότι από 650 ευρώ που επιβαρύνονται ετησίως οι επαγγελματίες θα πληρώσουν 325 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις από τα 1.000 ευρώ θα πληρώσουν 500 ευρώ.

Από το 2024 η επιβάρυνση αυτή ουσιαστικά θα μηδενιστεί.

Εξαιρείστε από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εάν:
α) δεν έχετε υπερβεί τα πρώτα πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών,

β) έχετε αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%),

γ) ασκείτε τη δραστηριότητά σας σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όπου δεν εφαρμόζεται η εν λόγω εξαίρεση (αναλυτικά οι εξαιρέσεις αναφέρονται στο άρθρο 31 του ν.3986/2011).

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα