Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣυντάξεις: Τι αλλάζει για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με διπλή ασφαλιστική ιδιότητα

Συντάξεις: Τι αλλάζει για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με διπλή ασφαλιστική ιδιότητα

«Ξεκλειδώνει» ένα μείζον ασφαλιστικό πρόβλημα που απασχολούσε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι υπάγονταν σε δύο φορείς κύρια ασφάλισης λόγω ιδιότητας, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-EΦΚΑ προβλέπεται ότι χιλιάδες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κτλ, που μέχρι πρότινος κατέβαλαν διπλές εισφορές- ενώ είχαν μία απασχόληση, θα μπορούν, πλέον, να διαλέξουν έναν βασικό φορέα με τις διατάξεις του οποίου επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που δημιουργεί ευνοϊκό πλαίσιο συνταξιοδότησης για τους εν λόγω επαγγελματίες που είχαν παράλληλη ασφάλιση. Ο ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας, έστω και ετεροχρονισμένα, θα έχει το δικαίωμα επιλογής την προτεινόμενη ρύθμιση του φορέα ασφάλισης και συνταξιοδότησής του.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου, του υπουργείου Εργασίας:

Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4387/2016 αναφορικά με την ασφάλιση προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ίδια απασχόληση.
Συγκεκριμένα:

– αίρεται η διάταξη της μη εφαρμογής της υποχρέωσης καταβολής της προβλεπόμενης ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα.

– δύνανται, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως 31.12.2016.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, να υποβάλλουν δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α., Βάσει της επιλογής και του φορέα, θα προσμετράται ο χρόνος ασφάλισής τους υποχρεωτικά από 01.01.2017 και εφεξής.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα