Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣυντάξεις: Σε ποιους θα δοθούν αυξήσεις και πότε

Συντάξεις: Σε ποιους θα δοθούν αυξήσεις και πότε

- Advertisement -

Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις το επόμενο έτος έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Πράγματι έχει προγραμματιστεί για την  1/1 /2023 μια τριπλή αύξηση των συντάξεων η οποία ήταν δεδομένη. Δεν προέκυψε λόγω της κρίσης», τόνισε και εξήγησε «έχουμε την αύξηση σε όλες τις συντάξεις η οποία προβλεπόταν ήδη από την νομοθεσία πριν γίνουμε εμείς κυβέρνηση. Ξεπαγώνουν οι συντάξεις όλες μετά από 12 χρόνια. Βεβαίως είχαν δοθεί αυξήσεις με τον νόμο Βρούτση σε εργαζόμενους συνταξιούχους όπου το πέναλτι της παρακράτησης έπεσε από το 60% στο 30% και επίσης δόθηκαν αυξήσεις για αυτούς  που είχαν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια. Αλλά γενική αύξηση θα δοθεί για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια. Αυτή η αύξηση θα έχει αντανάκλαση άμεση στις τσέπες της μεγάλης πλειονότητας  των συνταξιούχων. Οι συντάξεις που δίνονται είναι 2.800.000. Η  μεγάλη πλειονότητα θα δει αυξήσεις».

Πόση θα είναι η αύξηση

Επίσης ρωτήθηκε πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις. Δεν απάντησε επί τούτου. «Δεν ξέρω το ύψος της αύξησης. Θα μου πείτε το κρύβεις; ‘Οχι. Η αύξηση ορίζεται από την νομοθεσία και είναι  το άθροισμα της αύξησης του ΑΕΠ, ανάπτυξη δηλαδή, συν την αύξηση του τιμαρίθμου δια δύο. Δεδομένου ότι και η αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται, εάν δεν έχουμε ανατροπές στο τελευταίο τρίμηνο θα είναι σημαντική. Και για δυσάρεστους λόγους η αύξηση του τιμαρίθμου θα είναι σημαντική. Και τα δύο μεγέθη θα είναι σημαντικά επομένως συνάγεται ότι η αύξηση των συντάξεων θα είναι επίσης σημαντική. Αλλά το πόσοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους  είναι συνάρτηση του τελικού ποσοστού. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα σίγουρα θα δει».

Μεταξύ άλλων έδωσε διευκρινίσεις για το ποιοι θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις. «Η αύξηση αφορά όλους.  Αλλά εκείνους που δεν αφορά είναι εκείνοι που θα έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά. Αυτοί θα ροκανίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε ευμενή θέση στην επόμενη, στον επόμενο γύρο των συντάξεων. Ωστόσο πέραν αυτής της αύξησης, θα υπάρχει μια δεύτερη έμμεση, αλλά ξεκάθαρη αύξηση,  μέσω της κατάργησης  της  έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης  για τους συνταξιούχους», τόνισε.

Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  των συνταξιούχων
Ακόμη μίλησε και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  των συνταξιούχων. «Με κυβερνητική πρωτοβουλία και μετά από διαπραγμάτευση και συζήτηση με τις Βρυξέλλες  θα υπάρξει κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους. Ποιοι συνταξιούχοι επηρεάζονται θετικά από αυτό; Οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα πάνω από 12 χιλ. ευρώ ετησίως», επεσήμανε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από  1 εκατ. συνταξιούχοι έχουν αυτό το εισόδημα.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν λιγότερα στην εφορία και επομένως θα βάλουν περισσότερα λεφτά στις τσέπες τους. Πόσα;  Ορισμένοι λίγα,  άλλοι 300 ευρώ, άλλοι 400 ευρώ , 600 ευρώ ετησίως. Επομένως  θα υπάρξει και μια δεύτερη τονωτική ένεση  με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και τρίτον θα έχουμε τη λεγόμενη τέταρτη δόση του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση του νόμου Βρούτση. Που σημαίνει άλλοι 150 χιλιάδες συνταξιούχοι, με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη, θα δουν αύξηση των συντάξεών τους. Ορισμένοι συνταξιούχοι θα πάρουν και τα τρία είδη των αυξήσεων, θα λάβουν τρεις διαφορετικές αυξήσεις, άλλοι όχι. Αλλά εν εν πάση περιπτώσει, μιλάμε για μόνιμες αυξήσεις και για μια σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης αυτής για τους συνταξιούχους».

Γιατί δεν καταργείται η προσωπική διαφορά

Τέλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν καταργείται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. «Γιατί υπάρχει συμφωνία της χώρας. Και οι συμφωνίες αυτές πρέπει να τηρούνται. Δεν ήρθαμε ως κόμμα που δεν θα σεβόταν τις διεθνές συμφωνίες», σημείωσε και ανέφερε τι είναι  προσωπική διαφορά. «Η τρόικα τότε πίεζε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μειώσεις των συντάξεων. Μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν συμφωνήθηκε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Αλλά οι μειώσεις που θα γίνονταν για κάθε συνταξιούχο καταγράφηκαν ως προσωπική διαφορά»,  είπε και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα.  Εάν σε μία σύνταξη γινόταν μείωση  20%  θα έχει μια προσωπική διαφορά 20% ο ασφαλισμένος.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα