Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣυντάξεις Ιανουαρίου 2023: Ποιοι δεν θα δουν αύξηση

Συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Ποιοι δεν θα δουν αύξηση

Αυξήσεις από 6% έως και 6,5% αναμένεται να δουν στις συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2023 περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες.

Πάντως οι αυξήσεις αυτές θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2022 στους δικαιούχους, αφού οι συντάξεις προπληρώνονται. Επίσης σημειώνεται ότι το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις θα κριθεί από την πορεία πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, ενώ οι σχετικές εξαγγελίες προβλέπεται να γίνουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα κλειδιά

Τα σημεία -κλειδιά λοιπόν για την σχεδιαζόμενη αύξηση των συντάξεων είναι τα εξής:

Πώς θα υπολογιστεί το ονομαστικό ποσοστό αύξησης στις συντάξεις Ιανουαρίου του 2023

Σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020, το ποσοστό της αύξησης θα προκύψει από το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022 το οποίο θα διαιρεθεί διά του δύο. Πάντως ο πληθωρισμός το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 9% και 10%, ενώ η ελληνική οικονομία προβλέπεται να “τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3,1% με 4%.

Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Οι αυξήσεις αυτές θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2022 στους δικαιούχους ως εξής:

Οι χαμένοι

Όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτοί θα έχουν μηδενική αύξηση στην τσέπη τους, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Οι κερδισμένοι

Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, από 13/5/16 και μετά θα λάβουν πραγματικές αυξήσεις. Αύξηση όμως θα δοθεί το 2023 και στους παλαιούς συνταξιούχους που έχουν πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης και μηδένισαν την προσωπική διαφορά και που δικαιούνται να λάβουν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Πηγή: enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα