Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και επιδείνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 3%, όπως αποτυπώνεται στα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει στην Ελληνική κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος συναντάται σήμερα με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την ακρίβειας και τους τρόπους συγκράτησης των τιμών. Την ίδια στιγμή, και στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6%, πάνω από το 2,5% του Ιουνίου και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα διατηρούνταν στα ίδια επίπεδα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο). Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές σε αυτή την κατηγορία υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση.
Πιο θετικές ήταν ωστόσο οι ενδείξεις σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς στη σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου ο ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη (0%) ενώ στην περασμένη σύγκριση είχε δείξει μηνιαία αύξηση κατά 0,2%. Στην Ελλάδα δε, οι τιμές εμφάνισαν μηνιαία μείωση κατά 0,4%. Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ολλανδία και την Εσθονία στο 3,5%. Στον αντίποδα, στη Λετονία ο ΔΤΚ έτρεξε με μόλις 0,8% ετησίως, στη Λιθουανία με 1,1% και στη Σλοβενία με 1,4%.
Πηγή:ot.gr