Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣήμερα λήγει η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Λήγει σήμερα,  Δευτέρα 31 Ιανουαρίου η προθεσμία του ΕΦΚΑ για τους περίπου 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που επιθυμούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το έτος 2022.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ μπορεί να γίνει ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας κατάταξης για το έτος 2022. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς του Taxisnet και του ΑΜΚΑ.
Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία o χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»-& Εισφορές Μη Μισθωτών-& «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -& «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:
– Ανακαλούνται τα ταυτοτικά στοιχεία.

– Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης.

– Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισης.

– Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

– Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης.

– Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Χρειάζεται προσοχή
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πάντως, καθώς η επιλογή που θα γίνει θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος, ενώ για τους ασφαλισμένους που δε θα υποβάλλουν τελικά αίτηση επιλογής θα παραμείνει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Με το νέο ασφαλιστικό οι εισφορές έχουν αποσυνδεθεί από το φορολογητέο εισόδημα και παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ 6 ασφαλιστικών κατηγοριών. Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ 3 ασφαλιστικών κατηγοριών.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα