Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠόσο θα μας κοστίζει το "φουλάρισμα" του ΙΧ μετά τα μέτρα στήριξης;

Πόσο θα μας κοστίζει το “φουλάρισμα” του ΙΧ μετά τα μέτρα στήριξης;

Πόσο θα πληρώνω για ένα λίτρο βενζίνης μέχρι το καλοκαίρι και πόσο θα κοστίζει το πετρέλαιο κίνησης; Απάντηση συγκεκριμένη δεν μπορεί να δοθεί προφανώς καθώς οι τιμές εξαρτώνται από το τρενάκι του τρόμου που παρατηρούμε στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Μόλις χθες το πετρέλαιο εκτινάχθηκε κατά 9-10% επιστρέφοντας στα επίπεδα των 106-107 δολαρίων το βαρέλι και αυτό θα αποτυπωθεί από αύριο στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Αυτό που είναι πλέον δεδομένο είναι ότι τον Απρίλιο θα πάρουμε μια επιδότηση 40 ευρώ από το κράτος για να γεμίσουμε ένα ρεζερβουάρ και ότι επί της τιμής του πετρελαίου κίνησης θα γίνεται πρόσθετη έκπτωση 15 λεπτών το λίτρο. Άρα, αν και τότε το πετρέλαιο κίνησης έχει τιμή 1,9 ευρώ, εμείς θα πληρώνουμε 1,75 ευρώ.

Η τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε για πρώτη φορά μετά τις αρχές Μαρτίου κάτω από τα 2 ευρώ ενώ σημαντική πτώση της τάξεως των 15-20 λεπτών παρατηρείται και στην τιμή των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης. Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί επί μακρόν.

Ήδη από αύριο Σάββατο, οι πρατηριούχοι περιμένουν ανατιμήσεις στα πετρέλαια μετά το χθεσινό ράλι στην τιμή του βαρελιού. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το τι θα πληρώνουμε θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις “διαθέσεις” των αγορών.
Τον Απρίλιο, θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες και τα οποία θα λειτουργήσουν ως εξής:

1. Το freedom pass των καυσίμων θα δίνεται κατόπιν αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr. Δικαιούχοι είναι όλοι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι χρήση του μέτρου θα κάνουν περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες. Freedom pass δίνεται ένα ανά οδηγό αρκεί να έχει αυτοκίνητο στην κατοχή του το οποίο να είναι ασφαλισμένο και δηλωμένο σε κυκλοφορία (ουσιαστικά να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας).

Αν λοιπόν ο σύζυγος έχει δικό του αυτοκίνητο και η σύζυγος δικό της, θα δοθεί διπλή επιδότηση. Αν έχουν και οι δύο ένα αυτοκίνητο συνιδιοκτησία, το επίδομα θα δοθεί μια φορά. Άρα επιδότηση δίνεται μια φορά ανά φυσικό πρόσωπο και μια φορά ανά όχημα αρκεί το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ βάσει της φορολογικής δήλωσης του 2021. Το ποσό της επιδότησης είναι 30 ευρώ για μοτοσυκλέτες και 40 ευρώ για ΙΧ ενώ για τα νησιά 35 και 50 ευρώ αντίστοιχα. Το ποσό μπορεί να πιστωθεί και σε τραπεζικό λογαριασμό αρκεί ο δικαιούχος να το επιλέξει στην σχετική αίτηση. Από εκεί και πέρα μπορεί να δαπανηθεί για οποιοδήποτε καύσιμο ακόμη και υγραέριο.

2. Η έκπτωση των 15 λεπτών ανά λίτρο θα περάσει από το κράτος στο διυλιστήριο και από το διυλιστήριο στον έμπορο και στο πρατήριο. Άρα, θα φανεί απευθείας στην τιμή λιανικής του πετρελαίου κίνησης. Ήδη έχει φτιαχτεί σχέδιο ελέγχου ώστε τα χρήματα που θα δώσει το κράτος να μην “κολλήσουν” στα ενδιάμεσα στάδια. Ασπίδα θα αποτελέσει ο έλεγχος μέσω του συστήματος εισροών-εκροών και ο έλεγχος των τιμολογίων καθώς ήδη από προχθές έχει ενεργοποιηθεί και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Από αρχές Απριλίου που θα ξεκινήσει το μέτρο, όποιος αγοράζει πετρέλαιο κίνησης από το διυλιστήριο, θα πρέπει να εφαρμόζει και την έκπτωση 15 λεπτών στους οδηγούς ανεξαρτήτως κριτηρίων και ποσότητας. Το μέτρο θα συνεχιστεί για όλο το μήνα ενώ το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει ενδεχόμενο παράτασης ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα