Σενάρια για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση τα 820 ευρώ και δεν αποκλείεται να φτάνει και τα 840 από 780 ευρώ σήμερα επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024.
Η κίνηση – έκπληξη σε σχέση με τον κατώτατο μισθό με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές προτάσσεται, όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες με δεδομένα τα σφικτά δημοσιονομικά περιθώρια που κλείνουν την πόρτα για νέες παροχές σε ευάλωτες ομάδες.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα πρέπει να παραδώσει στον πρωθυπουργό την εισήγησή της η οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Μαρτίου, σύμφωνα με το protothema.gr.
Σημειώνουμε ότι το τελικό υπόμνημα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ για το νέο κατώτατο μισθό που αποτελεί σύνθεση των επιμέρους πορισμάτων των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση την προτεινόμενη αύξηση 4%-5% ο νέος κατώτατος μισθός για το 2024 θα κυμανθεί από την 1η Απριλίου από 811.2 έως 819 ευρώ ενώ με τις τριετίες και το επίδομα γάμου μπορεί ένας παλαιότερος υπάλληλος να φτάσει να αμείβεται με 1146.6 ευρώ μηνιαίως.
Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δε θα αρκεστεί σ΄αυτό το ποσοστό αλλά θα ανέβει κλίμακα με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα. Από την άλλη πλευρά τονίζεται ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία.
Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει αυξήσεις 5,5% έως 6,5% , δηλαδή ο νέος μισθός θα κυμαίνεται από 822.9 έως 830.7 ευρώ.. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και μεγαλύτερη αύξηση προκειμένου η καθαρή αύξηση στο χέρι να προσεγγίζει τα 50 ευρώ που θεωρείται ένα σημαντικό ποσό.
Στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ είχε προτείνει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 ( 3.5%) καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις.
Όπως σημειώνει ο επιστημονικός φορέας περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω των υψηλών ιδιωτικών εγχωρίων και ξένων άμεσων επενδύσεων, της ανάκαμψης της κατανάλωσης και του τουρισμού, που οδηγούν στην εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το 2024 άνω του 2% (ΚΕΠΕ, ΤτΕ, ΕΕ) σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θέτουν τις βάσεις για μια αύξηση των κατώτατων αμοιβών, κυρίως λόγω διάβρωσής τους από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και λόγω δυσκολίας ανεύρεσης εργαζομένων. Εντούτοις, η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι λελογισμένη, καθώς το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται.