Σε εξονυχιστικό έλεγχο των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ οφείλουν να προβούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο φόρος κατοχής έχει υπολογιστεί σωστά, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην κλίμακα υπολογισμού, σε συνδυασμό και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Στην περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη, θα πρέπει άμεσα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 και να διορθώσουν τα όποια λάθη εντόπισαν.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων Ε9 του 2022 αναμένεται να τεθεί ξανά σε λειτουργία στις επόμενες μέρες, στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου, στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia).
Φέτος, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών προσβλέπει σε μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί «κούρεμα» για το 80% των ιδιοκτητών ακινήτων.
Στις περιπτώσεις όμως που διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει μείωση ή πολύ χειρότερα προκύπτει αυξημένος φόρος είναι απαραίτητος ο εξονυχιστικός έλεγχος του εκκαθαριστικού και των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτό.
Μετά τις αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού των εκπτώσεων του φόρου, ένα μικρό λάθος μπορεί να αυξήσει αισθητά την επιβάρυνση.
Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται χωρίς πρόστιμο έως τον Ιούλιο, αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.
Στην περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερη των 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να προσέλθει στην οικεία Δ.Ο.Υ. και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της περιουσίας του, όπως προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση.
Κατόπιν εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό, με το πραγματικό φόρο. Στην περίπτωση που η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μέχρι 300 ευρώ, τότε εκδίδεται αυτομάτως νέο εκκαθαριστικό.
Που εντοπίζονται τα λάθη στο Ε9
Τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται είναι τα ακόλουθα:
Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και θα καταλογιστεί αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
Δεν έχει αναγραφεί η ηλικία του επικαρπωτή του ακινήτου και, έτσι, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.
Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100% και να χρεώνει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ σε κάθε φερόμενο ιδιοκτήτη, ενώ φυσικά το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι μικρότερο.
Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2022, όσο και για τα προηγούμενα έτη.