Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή της πατάτας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα Eurostat, είναι κατά 55,51% αυξημένη σε σχέση με το 2015.
Η δραματική αυτή αύξηση οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, που σχετίζονται με τη μειωμένη παραγωγή της.
Τα τελευταία 20 χρόνια η καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σχεδόν στο 1/3. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2006 οι καλλιέργειες κάλυπταν 36.150 εκτάρια, ενώ το 2024 καλύπτουν μόλις 12.700.
Το υψηλό κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων είναι η βασική αιτία μείωσης της παραγωγής της. Ακολουθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι μειωμένες βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικά φέτος, η παραγωγή πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της έντονης ανομβρίας.
«Αυτήν την εποχή γίνεται η συγκομιδή της πατάτας Νάξου και στις αρχές του άλλου μήνα το προϊόν θα ξεκινήσει να διατίθεται στην αγορά. Ωστόσο, εξαιτίας της ανομβρίας και της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος, η παραγωγή της πατάτας θα είναι φέτος μειωμένη κατά 30-40% ίσως και περισσότερο. Αυτό θα εκφράζεται σε αυξημένο κόστος για τον παραγωγό και φυσικά θα το δούμε στο ράφι, με λίγο “τσιμπημένη”, σε σχέση με πέρυσι, την τιμή της πατάτας», είχε δηλώλει χαρακτηριστικά στα τέλη Μαΐου ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο Mega, με τον πατατοπαραγωγό Στέλιο Ζαχαράτο να επιβεβαιώνει ότι η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη και η παραγωγή μειωμένη λόγω της ανομβρίας και της λειψυδρίας.
O ίδιος ξεκαθάρισε πως οι παραγωγοί ζητούν να διαθέσουν τις πατάτες τους «στα 65-70 λεπτά», ούτως ώστε να βγάλουν τα έξοδά τους.