Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΟ Χειμώνας έρχεται και στέλνει ξανά το φυσικό αέριο πάνω από τα...

Ο Χειμώνας έρχεται και στέλνει ξανά το φυσικό αέριο πάνω από τα 120 ευρώ

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκαναν νέο άλμα σήμερα με τις πρώτες ενδείξεις για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και εν μέσω ανησυχίας για τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας του σταθμού Freeport LNG στο Τέξας.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο (TTF) αυξήθηκε σήμερα το πρωί στις 10.00 κατά 7,3% στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά τη μεγάλη χθεσινή άνοδο, έχοντας φθάσει νωρίτερα κοντά στα 125 ευρώ.

Κάτω από τα κανονικά επίπεδα οι θερμοκρασίες στη ΒΔ Ευρώπη
Οι θερμοκρασίες στη Βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα προς το τέλος της εβδομάδας, αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη θέρμανση με συνέπεια την αύξηση της ζήτησης αερίου.

Παράλληλα, η διακοπή από τον Ιούνιο της λειτουργίας του Freeport LNG στο Τέξας αναμένεται να παραταθεί, αυξάνοντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τις αναγκαίες προμήθειες λίγο πριν αρχίσει ο χειμώνας.

Η πρώτη δοκιμασία εν όψει του χειμώνα

Ο συνδυασμός χαμηλών θερμοκρασιών και προβλημάτων στον εφοδιασμό υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη θα είναι ευάλωτη στον πρώτο χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού αερίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και στις ΗΠΑ, όπου προβλέπονται επίσης χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη είχαν υποχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου σε χαμηλά επίπεδα τετραμήνου και κινήθηκαν κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς ο ζεστός Οκτώβριος επέτρεψε να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα πληρότητας των αποθηκών σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισαγωγές LNG και τον ήπιο καιρό τον Οκτώβριο και στις αρχές του Νοεμβρίου περιόρισαν τις ανησυχίες σχετικά με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης αερίου στις αρχές της περιόδου θέρμανσης.

Μειώθηκαν οι τρέχουσες τιμές LNG

Παρά την αυξημένη ζήτηση από Ευρώπη και Ασία, οι τιμές spot του LNG συνέχισαν, ωστόσο, να μειώνονται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Natural Gas World.

Με πληροφορίες από Bloomberg/aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα