Χωρίς σταματημό φαίνεται να είναι οι αναγκαίες αναπροσαρμογές στον προϋπολογισμό του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων της χώρας το 2023, ελέω των συνεχών αναθεωρήσεων των προβλέψεων για τη φετινή πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ.
Πριν καν “στεγνώσει” το μελάνι των τελευταίων επίσημων προβλέψεων, έρχονται νέες, ανεπίσημες μεν, πιθανότατες δε, προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού το 2022, οι οποίες σπρώχνουν προς αναθεώρηση όλων των έως τώρα προβλέψεων για τις αυξήσεις σε εισφορές, μισθούς και συντάξεις το 2023.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις αυτές “βλέπουν” ότι η αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και του πληθωρισμού το 2022, θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και, έτσι, έχει αρχίσει να τίθεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ψηλότερα ο πήχης για τις αυξήσεις των εισφορών των μη μισθωτών (παρά τις ισχυρές πιέσεις των εκπροσώπων τους για “πάγωμα”), του κατώτατου μισθού αλλά και των κύριων συντάξεων.
Υπενθυμίζεται πως στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,3% και πληθωρισμό 8,8% το 2022. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, προκύπτει το 2023 μια αύξηση 8,8% στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, μια αύξηση 7% στις κύριες συντάξεις και μια αύξηση 5,3% στον κατώτατο μισθό. Οι νεότερες, άτυπες για την ώρα, μακροοικονομικές προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη 6% και πληθωρισμό ακόμα και στο 10%.
Αν επαληθευτούν οι πιο πρόσφατες, ανεπίσημες εκτιμήσεις, τότε θα προκύψει:
Αύξηση έως και 10% για τις εισφορές των μη μισθωτών εντός του 2023.
Και αυτό γιατί ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση προβλέπει την αύξησή τους από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά ποσοστό του δείκτη τιμών καταναλωτή του 2022, ενώ ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έχει δηλώσει πως θα εφαρμοστεί ο νόμος, αν και όλες οι οργανώσεις των μικρομεσαίων (π.χ. ΓΣΕΒΕΕ, επιμελητήρια, ΔΣΑ κ.λπ.) ζητούν το “πάγωμά” τους και υπάρχουν πλέον φωνές και εντός του κυβερνώντος κόμματος στην ίδια γραμμή (βλ. δήλωση βουλευτού Α’ Αθηνών Ν.Δ., κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη).
Η αύξηση αυτή, αν τελικά όντως η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να την “παγώσει”, θα φανεί στα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν κατά τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς με τα οποία ήρθε σε επαφή το Κ” δεν αποκλείουν τα πρώτα ειδοποιητήρια να αναρτηθούν είτε την άνοιξη, οπότε θα υπάρξει η ημιτελική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022, είτε το φθινόπωρο του 2023, οπότε θα υπάρξει η τελική πρόβλεψη.
Σε αυτή την περίπτωση, για το ενδιάμεσο διάστημα εντός του 2023 (το αργότερο έως το φθινόπωρο του 2023) οι εισφορές θα είναι de facto “παγωμένες” (δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με το 2022), καθώς οι μη μισθωτοί θα καταβάλλουν κάθε μήνα το ίδιο ποσό που πλήρωναν κάθε μήνα το 2022, ενώ θα προκύψει αναδρομικά ένα χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο θα μπορούσαν οι υπόχρεοι είτε να το πληρώσουν εφάπαξ είτε σε δόσεις.
Αύξηση γύρω στο 8% στις κύριες συντάξεις τον Ιανουάριο του 2023
Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον υφιστάμενο νόμο, οι κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καθοριστούν κατά 50% από την εξέλιξη του ΑΕΠ και κατά 50% από την εξέλιξη του πληθωρισμού. Σε ενδεχόμενη αύξηση 8%, τότε σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων θα δουν αύξηση στις πραγματικές αποδοχές τους στα τέλη του Ιανουαρίου 2023.
Με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις του υπ. Εργασίας, με μια αύξηση 7% στις κύριες συντάξεις, το 65% θα δει πραγματική αύξηση, ενώ το 35% θα δει λογιστική αύξηση, δηλαδή θα δει μόνο μείωση της προσωπικής διαφοράς του.
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων του 35% που αποκλείονται από την πραγματική αύξηση (εφόσον αυτή ανέλθει στο 7%) έχουν προσωπική διαφορά λίγο πάνω από 7%. Συνεπώς, με μια αύξηση κοντά στο 8% δεν θα αποκλειστούν γενικά από την πραγματική αύξηση, καθώς θα δουν 0,5%-1% στις τσέπες τους, ενώ θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους.
Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις κύριες συντάξεις τον Νοέμβριο του 2023, αφού ανακοινωθούν οι τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό και εφόσον αυτές είναι υψηλότερες από εκείνες του φετινού χειμώνα.
Μια αύξηση κοντά στο 6% στον κατώτατο μισθό τον Μάιο του 2023
Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, βάσει νόμου, δεν καθορίζεται από κάποια σαφή εξίσωση, όπως ισχύει για τις συντάξεις και τις εισφορές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά λαμβάνει υπόψη τόσο τις προβλέψεις του προηγούμενου έτους (και μάλιστα όχι μόνο για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, αλλά και για την απασχόληση και την παραγωγικότητα) όσο και τις προοπτικές της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο έχει από τις αρχές κιόλας του φθινοπώρου κλειδώσει το σενάριο για αύξηση 5,3%, προκειμένου να φτάσει ο κατώτατος μισθός στο προ-μνημονιακό επίπεδό του (751 ευρώ μικτά).
Ωστόσο, οι μετέπειτα, επίσημες και ανεπίσημες, προς τα πάνω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για ΑΕΠ-πληθωρισμό ωθούν την αύξηση σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους ήρθε σε επαφή το “Κ”.
Οι διαδικασίες για τον ανακαθορισμό του κατώτατου μισθού το 2023 θα ξεκινήσουν από τις αρχές του (επόμενου) έτους, ενώ ο νέος κατώτατος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.
Πηγή:Capital.gr