Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟι μισοί Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα από το εισόδημα τους

Οι μισοί Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα από το εισόδημα τους

Περισσότερα του ετησίου καθαρού εισοδήματος τους ξοδεύουν τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Πρόκειται για μια μελέτη, η οποία εστιάζει στην επίδραση του πληθωρισμού στις καταναλωτικές δαπάνες, αποκαλύπτοντας ότι η υπέρβαση των δαπανών είναι μεγαλύτερη στα περισσότερο ευάλωτα νοικοκυριά δηλαδή σε αυτά που βασίζονται σε επιδόματα ανεργίας ή άλλα κοινωνικά βοηθήματα, με ποσοστά που φτάνουν έως και το 167,8% πάνω από το ετήσιο εισόδημα. Συγκεκριμένα το 40,9% των νοικοκυριών το 2022 δαπανούσε περισσότερα από ό,τι έβγαζε, σε σύγκριση με το 35,9% το 2020, με την μέση υπέρβαση δαπανών να ανέρχεται στο 47,4%. Μάλιστα τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα παρουσιάζουν την υψηλότερη υπέρβαση με ποσοστό 78,9%, ενώ τα φτωχά νοικοκυριά και το φτωχότερο 20% εμφανίζουν ποσοστά 78,8% και 73,8% αντίστοιχα.

Ακόμα η ίδια μελέτη επισημαίνει πως η υπέρβαση των δαπανών συνδέεται με πιθανή φοροδιαφυγή, καθώς το 25% των πλουσιότερων νοικοκυριών δηλώνει δαπάνες που επίσης υπερβαίνουν το εισόδημά τους. Σημαντικό είναι και το εύρημα ότι το 53% των νοικοκυριών που ανήκουν στο πλουσιότερο 10% και έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ενοίκια, δαπανούν περισσότερα από το εισόδημα που δηλώνουν. Παράλληλα, μικρό αποτέλεσμα έχει στην πράξη η χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη ώς 30.000 ευρώ καθώς από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου υποβλήθηκαν περίπου 2.500 αιτήσεις και οι πρώτες συντάξεις με συμψηφισμό των χρεών εκδόθηκαν πρόσφατα σε 15 οφειλέτες. Οι δυνητικοί δικαιούχοι σύνταξης με χρέη ώς 30.000 ευρώ ανέρχονται σε 54.705, αλλά τα κριτήρια που θέτει η σχετική ρύθμιση αφήνουν έξω τους περισσότερους, με αποτέλεσμα μια ευνοϊκή κατά γενική ομολογία διάταξη να καταλήγει να είναι «δώρον άδωρον» για τους οφειλέτες. Το μέτρο αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη ώς 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και οφειλέτες του ΟΓΑ με χρέη ως 10.000 ευρώ.

Οι λόγοι που το μέτρο δεν βρίσκει ανταπόκριση είναι οι δύο προϋποθέσεις που υπάρχουν:

  • Αφενός οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πληρωμένες εισφορές για 20 χρόνια τουλάχιστον
  • και αφετέρου θα πρέπει να συναινέσουν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Για να εμπίπτει κανείς στις ευεργετικές διατάξεις του μέτρου θα πρέπει να έχει μεσοσταθμικά το τελευταίο 12μηνο πριν από την αίτηση καταθέσεις έως 12.000, εάν χρωστάει στον ΕΦΚΑ 30.000 ευρώ, και έως 6.000 εάν χρωστάει στον ΟΓΑ μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Καθώς φαίνεται, η άρση του τραπεζικού απορρήτου «έδιωξε» οφειλέτες που δίστασαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, με αποτέλεσμα να μην ενταχθούν στη ρύθμιση για έκδοση σύνταξης, ακόμη και αν πληρούσαν το κριτήριο του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης για μια 20ετία.

Πηγή:statusfm.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα