Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΝέα εποχή και νέοι κανόνες στις συναλλαγές με την Εφορία

Νέα εποχή και νέοι κανόνες στις συναλλαγές με την Εφορία

Νέο πλαίσιο κανόνων στην έναρξη και την διακοπή δραστηριοτήτων μίας επιχείρησης, διαμορφώνει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Το νέο καθεστώς «υπόσχεται» λιγότερη γραφειοκρατία στις δηλώσεις απόδοσης ΑΦΜ, καθιερώνει νέες δηλώσεις Μητρώου που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, καταργεί τις φωτοτυπίες αστυνομικών ταυτοτήτων, αλλά και την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης του e-ΕΦΚΑ για ορισμένες δραστηριότητες.

 

Η ίδια απόφαση ξεκαθαρίζει ακόμη το τοπίο για τις περιπτώσεις έκδοσης ΑΦΜ που αφορά στις πολυκατοικίες. Χωρίς ταυτότητα, βεβαιώσεις e-ΕΦΚΑ ή άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά πλέον μια σειρά από συναλλαγές με την Εφορία: Μια απόφαση που υπέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, περιγράφει τις διαδικασίες που θα απαιτούνται πια για έναρξη ατομικής επιχείρησης και μεταβολής στοιχείων φυσικού ή νομικού προσώπου, δίνοντας παράλληλα με τη δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) και της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου».

Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή

Συγκεκριμένα βάσει της απόφασης:

  • Καθιερώνεται η χρήση των νέων δηλώσεων Μητρώου, Δ210 και Δ211 σε αντικατάσταση των παλαιότερων εντύπων, Μ1, Μ2, Μ6, Μ7 κλπ. Οι νέες δηλώσεις έχουν τη μορφή επεξεργάσιμου αρχείου PDF, μπορούν να συμπληρωθούν ψηφιακά και να αποσταλούν στις ΔΟΥ με την πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου», της πύλης myAADE.
  • Καταργείται η υποβολή φωτοαντιγράφου της αστυνομικής ταυτότητας ως στοιχείο ταυτοποίησης κατά την απόδοση ΑΦΜ ή τη μεταβολή ατομικών στοιχείων μητρώου, είτε μέσω ΔΟΥ, είτε μέσω myAADElive. Η ΑΑΔΕ διασταυρώνει την αστυνομική ταυτότητα μέσω διαλειτουργικότητας με την Ελληνική Αστυνομία.
  • Καταργείται, από 31 Ιανουαρίου 2022, η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης του eΕΦΚΑ κατά την υποβολή δήλωσης έναρξης ή μεταβολής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή κτηρίου, του οποίου η ιδιότητα προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του. Σε περίπτωση, που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτηρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.
  • Οι πολυκατοικίες δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ με συγκεκριμένη προθεσμία. Μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Προβλέπεται, πέραν της ταχυδρομικής διεύθυνσης, και η ταχυδρομική θυρίδα, ως στοιχείο επικοινωνίας του φορολογουμένου με τη φορολογική διοίκηση.

Νέο πλαίσιο κανόνων για έναρξη και διακοπή δραστηριοτήτων

Με την ίδια απόφαση, ρυθμίζονται μια σειρά από ζητήματα ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο κανόνων και προϋποθέσεων για την έναρξη και τη διακοπή επιχειρήσεων.

Ειδικότερα:

  • Τίθεται προθεσμία δύο ετών στα υπό ίδρυση νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ίδρυσής τους. Σε περίπτωση, που δεν ολοκληρώνεται η ίδρυση του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε διακοπή με οίκοθεν διαδικασία.
  • Τίθεται προθεσμία ενός έτους για τη διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας ατομικής επιχείρησης μετά τον θάνατο του επιχειρηματία.
  • Με σκοπό την αποφυγή δήλωσης στο Μητρώο της ΑΑΔΕ διακριτικών τίτλων που δεν έχουν δηλωθεί στο ΓΕΜΗ, κατά την έναρξη ατομικής επιχείρησης εισάγεται η προσκόμιση βεβαίωσης από το ΓΕΜΗ για τη διαθεσιμότητα του διακριτικού εμπορικού τίτλου.
  • Με σκοπό την ορθή τήρηση της νομοθεσίας για την παροχή αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, προβλέπεται έλεγχος του δικαιώματος, που παρέχει η άδεια διαμονής, για την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, κατά την έναρξη ατομικής επιχείρησης από υπηκόους τρίτων χωρών.

πηγή enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα