Νέες δυσμενείς αλλαγές αναμένεται να έρθουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης λόγω του μείγματος γήρανσης του πληθυσμού, της υπογεννητικότητας και της έκρηξης των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, οι προβλέψεις για το ασφαλιστικό είναι δυσοίωνες επειδή η κοινωνική ασφάλιση βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των εργαζομένων .Για να λειτουργήσει σωστά αυτό το σύστημα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με επαρκείς εισφορές που να καλύπτουν τις συντάξεις των δικαιούχων .Σύμφωνα με αναλυτές , η πρώτη ανάγνωση αυτής της ραγδαίας μεταβολής είναι ότι θα δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις το ασφαλιστικό σύστημα , το οποίο λειτουργεί διανεμητικά: αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως οι σημερινοί εργαζόμενοι με τις εισφορές τους χρηματοδοτούν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.
Το ερώτημα είναι πώς λιγότεροι εργαζόμενοι θα συντηρήσουν τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων που ζουν όλο και περισσότερα χρόνια
Επισημαίνεται ότι κατά τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλογλου το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο μέλλον με τις παρακάτω επιπτώσεις:
-Πλήρης αντιστροφή της ηλικιακής πυραμίδας
-Δραματική επιδείνωση του λόγου εξάρτησης ( εργαζόμενοι ανά συνταξιούχοι)
-Διαρκώς αυξανόμενο βάρος μοιράζεται στους ώμους διαρκώς λιγότερων
Και με τα παρακάτω δημοσιονομικά αποτελέσματα:
-Υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη
-Υψηλές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό
-Περιορισμός δυνατοτήτων για άσκηση άλλων δημοσίων πολιτικών
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με νέα μελλοντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης απειλεί το μείγμα γήρανσης του πληθυσμού, υπογεννετικότητας και έκρηξης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με σενάρια να υπάρξει σταδιακή αύξηση ώστε το 2024 να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 68 έτη και το 2066 στα 72 έτη. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2022 έτσι ώστε από το 2023 και μετά να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 67 έτους της ηλικίας ή των 62 με 40 έτη ασφάλισης
Τι προβλέπει ο Νόμος Βρούτση
Το μαύρο σενάριο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα
στα 72 φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος Βρούτση). Η αρχή μάλιστα προβλέπεται να γίνει εντός της επόμενης πενταετίας με το όριο να αυξάνεται στα 68 έτη μέσα στο 2024. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που δεν καταργήθηκε και προβλέπει ότι “τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων θα ανακαθορίζονται σύμφωνα με την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας”.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, σημείο αναφοράς είναι η ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Eurostat. Και η έναρξη διάταξης βρίσκει εφαρμογή στις αναλογιστικές προβολές το έτος 2024. Το 2036, το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβεί περαιτέρω στα 69 έτη και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος, το 2045, φθάνοντας τα 70 το 2057 (στα 71) και το 2066 που θα φθάσει τελικά το 72 έτος ηλικίας των ασφαλισμένων. Στην ίδια αναλογιστική μελέτη αναφέρεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας από 10, 729 εκατομμύρια το 2018 μειώνεται σε 8, 453 εκατομμύριο το 2070.Επιπλέον ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων σχεδόν διπλασιάζεται σε 30 χρόνια και συγκεκριμένα αυξάνεται από 34,4 το 2018 σε 63,4 το 2050 και στη συνέχεια μειώνεται σε 58,4 το 2070 .Επίσης το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους άνδρες αναμένεται να αυξηθεί από 79,0 το 2018 σε 86, 3 το 2070 και για τις γυναίκες από 84,1 το 2018 σε 90, 1 το 2070.
Το προσδόκιμο ζωής ηλικίας 65 ετών των ανδρών αναμένεται να αυξηθεί από 18, 7 το έτος βάσης σε 23, 7 στο τέλος της περιόδου προβολής, ενώ για τις γυναίκες από 21, 5 σε 26, 4.Το προσδόκιμο ζωής των 65 ετών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις αναλογιστικές προβολές, καθώς η νομοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται αυτόματα με το πόσα χρόνια εκτιμάται ότι θα καταβάλλεται η συνταξιοδοτική παροχή.
Πηγή: enikonomia.gr