Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΜπαράζ διασταυρώσεων των δηλώσεων Covid από Taxisnet και ΕΡΓΑΝΗ

Μπαράζ διασταυρώσεων των δηλώσεων Covid από Taxisnet και ΕΡΓΑΝΗ

Σε μπαράζ διασταυρώσεων των δηλώσεων Covid-19, επιχειρήσεων και εργαζομένων προχωρούν το Taxisnet και η ΕΡΓΑΝΗ, μετά τα απανωτά κρούσματα παράνομης λήψης ενισχύσεων, επιστρεπτέας πρροκαταβολής, μειώσεων ενοικίων, αναστολών πληρωμών που εντοπίστηκαν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί για τη λήψη Επιστρεπτέας Προκαταβολής, για τη θέση σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, για τις μειώσεις των ενοικίων υποχρεωτικά κατά 40% ή εθελοντικά κατά 30%, τη λήψη της ενίσχυσης των 800 και των 534 ευρώ, θα τεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.

Οι περιπτώσεις καταστρατήγησης των μέτρων από επιτήδειους που εμφανίστηκαν ως πληττόμενοι ενώ δεν ήταν, είναι πολλές και, όπως προκύπτει από τους πρώτους ελέγχους, αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Σημειώνεται πως ο πληττόμενος, επιχειρηματίας, εργαζόμενος ή ιδιοκτήτης ακινήτου εκτός των άμεσων ενισχύσεων (επιδότηση, μείωση φόρου) εξασφαλίζει και αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, αλλά και πληρωμής των επιταγών.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους σχεδόν 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που επιχείρησαν να ξεγελάσουν την εφορία και να εμφανιστούν ότι μείωσαν τα ενοίκια κατά 40% αλλά στην πραγματικότητα είτε οι ενοικιαστές δεν ήταν πληττόμενοι ή ακόμα είχαν λήξει τα μισθωτήρια κ.λπ. ήταν η αρχή.

Θα τα επιστρέψουν με τόκο!
Πάντως σε όσες περιπτώσεις βρεθούν φορολογούμενοι να έχουν αναγράψει ψευδή στοιχεία, θα υποστούν συνέπειες οι οποίες θα είναι επώδυνες και συγκεκριμένα:

Θα επιστρέψουν ενισχύσεις που έχουν λάβει και μάλιστα εντόκως.
Θα βρεθούν εκτός αναστολής των χρεών τους προς την εφορία και θα υποχρεωθούν να καταβάλουν άμεσα τις δόσεις των φόρων που ανεστάλησαν με τόκους υπερημερίας.
Αντίστοιχα θα χάσουν τις αναστολές πληρωμής οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θα χάσουν τις αναστολές πληρωμής των δόσεων των δανείων τους προς τις τράπεζες.
Όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα βρεθούν εκτός και θα κληθούν, αφενός να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση, αφετέρου να καταβάλουν στο ακέραιο τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, για τους μήνες που δόθηκε κρατική επιδότηση.
Οι απάτες από «πληττόμενους»
Η ΠΟΜΙΔΑ αποκάλυψε και άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης τόσο των ιδιοκτητών, όσο και του δημοσίου, μέσω δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδικότερα, ορισμένοι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το κενό νόμου που δεν καθορίζει ελάχιστο όριο ημερών ανά μήνα για την αναστολή της εργασιακής σύμβασης, θέτουν τους εργαζομένους τους σε προσχηματική «αναστολή συμβάσεων» διαρκείας μόλις 2-3 ημερών ανά μήνα, ώστε να αξιώνουν οι τελευταίοι κάθε μήνα, μείωση των ενοικίων της κύριας κατοικίας τους από τους ιδιοκτήτες τους ή ακόμη και μείωση του ενοικίου φοιτητικής στέγης για τα παιδιά τους.

Επίσης, δημιουργείται και «τεχνικό πρόβλημα», καθώς ορισμένοι εκ των ενοικιαστών, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, ανακοινώνουν την «αναστολή» των συμβάσεών τους με πολύμηνη καθυστέρηση στους ιδιοκτήτες τους, και αφού αυτοί έχουν ήδη χάσει την προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID.

Η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων, προτείνει μάλιστα, όπως, καθοριστεί ως προϋπόθεση για όλες τις υποχρεωτικές μειώσεις μισθωμάτων η ελάχιστη διάρκεια του κλεισίματος μιας επιχείρησης ή και της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων της να είναι το χρονικό διάστημα των 14 ημερών, όπως έχει οριστεί για τη μείωση επαγγελματικών μισθωμάτων (Ν.4753/2020, άρθρο 33 παρ. 1β). Προτείνει επίσης η μείωση να ισχύει μόνον αν η αναγγελία της αναστολής στον ιδιοκτήτη γίνει εγκαίρως, προ της λήξης της προθεσμίας που έχει ο ίδιος για την υποβολή της δήλωσης COVID.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Παράλληλα, σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών, καθώς διαπιστώθηκε ότι αρκετοί επαγγελματίες εντάχθηκαν σε αυτό και πήραν διάφορα ποσά κρατικού δανείου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αφού προηγουμένως είχαν «μαγειρέψει» τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών τους.

 

Πηγή:sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα