Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΜείωση ενοικίου: Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες - Διπλή πληρωμή σε 20...

Μείωση ενοικίου: Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες – Διπλή πληρωμή σε 20 ημέρες

Την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια Νοεμβρίου, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συμπλήρωσε ότι θα επιχειρηθεί να γίνει πληρωμή Δεκεμβρίου εντός Ιανουαρίου και να ακολουθήσει η αποζημίωση του Ιανουαρίου.

Διπλή πληρωμή μέσα σε διάστημα 20 ημερών στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και τη σχετική επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, με την οποία ζητούσε να γίνει άμεση εκκαθάριση & καταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Ετσι γύρω στις 15 Ιανουαρίου θα πιστωθούν για πρώτη φορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών τα ποσά που αντιστοιχούν στο 50% επί του κουρέματος 40% που έγινε στα ενοίκια τον Νοέμβριο και θα ακολουθήσει αρχές Φεβρουαρίου η πληρωμή των ενοικίων του Δεκεμβρίου.

Η πρώτη πληρωμή θα γίνει για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου
Για ενοίκιο 1000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πρέπει να λάβει 200 ευρώ από το κράτος και 600 ευρώ από τον ενοικιαστή. Οι ιδιοκτήτες νομικά πρόσωπα, δεν δικαιούνται αποζημίωσης. Αντίστοιχα,το υπουργείο Οικονομικών εάν πάνε όλα καλά προσανατολίζεται να προχωρήσει τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, στην πίστωση των λογαριασμών για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Το κούρεμα είναι και πάλι 40%, ενώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει αποζημίωση 50% επί του κουρέματος, ήτοι 20% επί του αρχικού ενοικίου. Τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες δεν αποζημιώνονται.

Οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Ιανουαρίου, θα καταβληθούν από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά. Σημειώνεται ότι επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που πλήττονται το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να έχουν κούρεμα ενοικίου 40%. Oι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεωτικά δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για τον Ιανουάριο από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα λάβουν για πρώτη κρατική αποζημίωση που ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Για τη διόρθωση των λαθών που έγιναν στις δηλώσεις COVID μηνών Μαρτίου Αυγούστου δόθηκε παράταση μέχρι στις 29 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα