Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΛογαριασμοί ρεύματος: Τα «καθαρά» ποσά που θα πληρώσετε για τον Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα «καθαρά» ποσά που θα πληρώσετε για τον Νοέμβριο

«Τιμωρία» έβαλε το αρμόδιο Υπουργείο όσους έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας στερώντας τους από την μια την δυνατότητα να πάρουν «μπόνους» σε περίπτωση που εξοικονομήσουν ενέργεια και από την άλλη χορηγώντας τους «φτωχή» επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου. Έτσι, τα «καθαρά» ποσά που θα πληρώσουν τελικά οι καταναλωτές (δηλαδή η τιμή του κάθε παρόχου αφού αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση) ξεκινούν από 0,12 ευρώ/kWh και φτάνει έως και 0,38 ευρώ/kWh!

Είναι χαρακτηριστικό πως για να «κερδίσει» ένα νοικοκυριό την καθαρή χρέωση των 0,12 ευρώ/Kwh στο ρεύμα θα πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις: Χαμηλή κατανάλωση κάτω από 500 Kwh και να έχει την … τύχη να τον φιλοξενεί ο πάροχος με την χαμηλότερη χρέωση. Από την άλλη βέβαια για να καταβάλλει κάποιος την ακριβή χρέωση των 0,38 ευρώ/Kwh θα πρέπει να έχει την ατυχία να είναι συνδυαστικά στο υψηλότερο τιμολόγιο στην αγορά και να καταγράφει και υψηλές καταναλώσεις ενέργειας οπότε θα λάβει και την χαμηλότερη επιδότηση.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι τιμές χρεώνουν οι πάροχοι

Φυσικά αυτή η τιμή αφορά αυστηρά στο κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα. Ο τελικός λογαριασμός περιλαμβάνει τόσο την πάγια χρέωση, στην οποία μπήκε «πλαφόν» στα 5 ευρώ, όσο και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων και τα δημοτικά τέλη.

Ποια είναι όμως τα τιμολόγια των εταιρειών για τον μήνα Νοέμβριο;

ΔΕΗ: 0,397 ευρώ η κιλοβατώρα για έως 500 κιλοβατώρες και 0,409 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Στο νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος είναι 0,356 ευρώ, ενώ το ο πάγιο παραμένει 3,5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 33,30% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Protergia: 0,395 ευρώ η κιλοβατώρα με το πάγιο να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 31,5% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Elpedison: Από 0,38 ευρώ έως 0,4134 ευρώ η κιλοβατώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα του καταναλωτή. Η τιμή διαμορφώνεται στα 0,37 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το νυχτερινό ρεύμα. Φθηνότερη κατά 35,6% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
ΗΡΩΝ: 0,439 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 0,3512 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%. Φθηνότερη κατά 37,10% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Watt + Volt: 0,406 ευρώ η κιλοβατώρα. Φθηνότερη κατά 31% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Ελίν: 0,39 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,9 ευρώ. Φθηνότερη κατά 35% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Volterra: 0,428 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,5 ευρώ.
NRG: από 37,5 έως 41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το πάγιο στα 5 ευρώ τον μήνα, αν και επιδέχεται έκπτωση κατά περίπτωση.
Φυσικό Αέριο Ελλάδος: από 35 έως 36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με 5 ευρώ το μηνιαίο πάγιο.
Zenith: 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το μηνιαίο πάγιο είναι μειούμενο έως 2,50 ευρώ.

Πόσο πάει η επιδότηση του Κράτους

Από την 1η Νοεμβρίου, όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες: Θα μπορούσε να τις χωρίσει κανείς σε Χαμηλή κατανάλωση, μεσαία και Υψηλή κατανάλωση. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Παράλληλα, προβλέπεται, για την δεύτερη κλίμακα μπόνους με επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης, όχι όμως και για την τρίτη. Έτσι: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες: 0,238 ευρώ/κιλοβατώρα.Από 501-1000 κιλοβατώρες: 0,188 ευρώ/κιλοβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέσι με πέρσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 0,050 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάνω από 1000 κιλοβατώρες: 0,050 ευρώ/κιλοβατώρα

Η επιδότηση για επαγγελματίες και αγρότες
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση είναι στα 0,286 ευρώ ανά κιλοβατώρα και απορροφάται σχεδόν ολόκληρη η αύξηση.Στα επαγγελματικά τιμολόγια, θα ισχύσουν οι εξής επιδοτήσεις:Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες και έως 35 kVa, η επιδότηση θα είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώραΓια καταναλωτές άνω των 2000 κιλοβατώρωνκαι έως 35 kVa, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 0,238 ευρώ ανα κιλοβατώρα. Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Πηγή:enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα