Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΛογαριασμοί ρεύματος: Με ποια κριτήρια θα δίνονται οι επιδοτήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Με ποια κριτήρια θα δίνονται οι επιδοτήσεις

 

Κριτήρια καταναλώσεων και περιουσιακά, τα οποία θα αφήσουν εκτός επιδοτήσεων τα πολύ εύρωστα εισοδηματικά νοικοκυριά και τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα συνοδεύουν το νέο γύρο ενισχύσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Καθιερώνεται «κόφτης» με βάση την κατανάλωση, αφού από ένα ύψος και πάνω δεν θα χορηγείται επιδότηση, αποκλείοντας εμμέσως τα πολύ υψηλά εισοδήματα, ενώ εισάγονται κριτήρια ακίνητης περιουσίας αποκλείοντας εξοχικά, βίλες και γενικώς τη δεύτερη κατοικία.

Τελειώνει έτσι και το καθεστώς, το ίδιο νοικοκυριό να εισπράττει επιδότηση για περισσότερα του ενός ακίνητα που κατέχει, δηλαδή και για τη κύρια κατοικία του, αλλά και για το σπίτι στο χωριό. Κοινός παρονομαστής των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα είναι να δοθεί έμφαση σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη από κρατικη στήριξη και όχι όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια να αντέξουν την ενεργειακή καταιγίδα, μοντέλο που συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενώς σε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Κώστα Σκρέκα, Γιώργου Γεραπετρίτη, Ακη Σκέρτσου, Θόδωρου Σκυλακάκη, Γιάννη Οικονόμου, Γρηγόρη Δημητριάδη, Αλεξάνδρας Σδούκου και Αλέξη Πατέλη.

Η «συνταγή» είναι το νέο πακέτο μέτρων να συμπεριλάβει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Ότι θα απαιτηθεί να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, δεδομένου ότι οι τιμές παραμένουν στα ύψη, είναι σίγουρο, όπως επίσης και ότι οι επιδοτήσεις θα είναι συνδεδεμένες με τη πορεία της τιμής στην χονδρεμπορική.

Ανάλογα με τη χονδρική τιμή ρεύματος, μια εξίσωση θα βγάζει αυτόματα την επιδότηση, η οποία και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της αγορας. Την επιβολή κριτηρίων απαιτεί καιρό τώρα η Κομισιόν, ζητώντας να αποκλειστούν οι εύρωστοι καταναλωτές, με τον Υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προκειμένου να αρθούν οι κοινοτικές επιφυλάξεις.

To «τσουνάμι» που έρχεται από τον Γενάρη θα εκτινάξει οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς με αυξήσεις από 200% στο ρεύμα έως και πάνω από 600% στο φυσικό αέριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για μια πυρηνική βόμβα, για αυξήσεις που εκφεύγουν κάθε λογικής και μπορεί εκτός της βαριάς σκιάς που ρίχνουν πάνω από την οικονομία, να αναδιατάξουν την πολιτική ισορροπία.

Σε αυτή τη λογική, στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και στο ύψος του πληθωρισμού και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα