Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚόβουν και το κρέας οι καταναλωτές – Ψωνίζουν με τη… μερίδα λόγω...

Κόβουν και το κρέας οι καταναλωτές – Ψωνίζουν με τη… μερίδα λόγω ακρίβειας

Κρέας με τη… μερίδα ή με το τεμάχιο ψωνίζουν πλέον πολλοί καταναλωτές. Η ακρίβεια «επιβάλλει» νέες καταναλωτικές συνήθειες, αφού οι οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών οδηγούν σε περικοπές ακόμη και από το οικογενειακό τραπέζι, όπου στην Ελλάδα το κρέας ανέκαθεν αποτελούσε βασικό στοιχείο.

 

«Η αγορά είναι πολύ υποτονική. Πλέον έχουμε περάσει στη φάση της μεριδοποίησης ή τεμαχιοποίησης του κρέατος. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει πολύ τις ποσότητες που αγοράζουν. Μπαίνουν σε κρεοπωλεία και δεν μιλούν με βάση το κιλό, αλλά με βάση τις μερίδες. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ζητήσει δύο χοιρινές μπριζόλες, τρία μπιφτέκια ή δύο μπούτια κοτόπουλο» τονίζει μιλώντας στο enikos.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστημάτων Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος είναι φοβισμένος για το τι θα έχει να αντιμετωπίσει αύριο με αποτέλεσμα να μειώνει τα έξοδά του. Απέναντί μας έχουμε έναν αδύναμο οικονομικά καταναλωτή που ενδιαφέρεται για τα ψώνια της ημέρας και όχι της εβδομάδας, όπως παλαιότερα».

Οι τιμές παρουσιάζουν κλιμακωτές αυξήσεις της τάξεως του 25% -30% μέσα σε έναν χρόνο. Όπως εξήγησε ο κ. Ντεληφιλιππίδης, η τιμή του κοτόπουλου ανέρχεται στα 3,5-4,5 ευρώ το κιλό, του χοιρινού αρχίζει από 5 -6 ευρώ και φτάνει τα 10 ευρώ το κιλό και του μοσχαριού κυμαίνεται από 9,5 έως 15 ευρώ το κιλό ανάλογα με το κομμάτι, την προέλευση και την ποιότητα του κάθε κρέατος».

Παλιότερα το βασικό είδος που πωλείτο κυρίως στα κρεοπωλεία ήταν το μοσχαρίσιο κρέας όμως, πλέον παρατηρείται μια μετατόπιση στο χοιρινό και το κοτόπουλο, καθώς είναι πιο οικονομικά.

«Η αγορά πονάει και φοβόμαστε ότι θα κλείσουν κρεοπωλεία»
Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο κ. Ντεληφιλιππίδης για τη δύσκολη κατάσταση στον κλάδο.

«Πονάμε οικονομικά οι επαγγελματίες. Το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μέσα σε έναν χρόνο τα έξοδα έχουν αυξηθεί κατά 350% με τη δαπάνη για την ενέργεια να αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος. Εμείς έχουμε τα ψυγεία με αποτέλεσμα η ενεργειακή ακρίβεια να μας χτυπά έντονα» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένας κλάδος που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μηδενική ανεργία και ο κάθε εργαζόμενος ήταν ακριβοπληρωμένος καθώς πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνική. Είναι επάγγελμα και τέχνη μαζί η ενασχόληση με το κρέας. Με το κόστος λειτουργίας να έχει εκτοξευθεί, φοβόμαστε ότι θα κλείσουν κρεοπωλεία και κάτι τέτοιο θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να μείνουν άνεργοι. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Και πόσο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε κι εμείς τις αυξήσεις ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και τον «βρώμικο» από μεγάλες αλυσίδες που προχωρούν σε προσφορές κάτω του κόστους και σε μερικές περιπτώσεις με αμφιβόλου ποιότητας κρέατα».

 

πηγή enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα