Στη Σόφια της Βουλγαρίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB.
Τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακής γέφυρας του Νότου με τον Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, την αναβάθμιση της χώρας μας στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και τον ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία, σηματοδοτεί η σημερινή τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια, στην οποία θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην τελετή θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών και συγκεκριμένα, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κόμβος μεταφοράς ενέργειας η Ελλάδα
Ο αγωγός IGB, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία, καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, όπως έχει επισημανθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, πριν και μετά την τελετή, με τους προέδρους της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίεφ.
Στις διμερείς αυτές συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.
Ειδικότερα, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Στην πρόταση αυτή θα επιμείνει και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.
Επίσης, θα ενημερώσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο National Palace of Culture (NDK). Η υποδοχή των προσκεκλημένων είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 και η έναρξη της τελετής για τις 11.00.
ΔΕΠΑ: Υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου
Μέσα στην εβδομάδα έπεσαν και οι υπογραφές για την Aδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), όπως είχε ανακοινώσει η ΔΕΠΑ. Πρόκειται για το τελευταίο διοικητικό βήμα που επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού από μεθαύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου.
Τα εκτελεστικά στελέχη της ICGB, Teodora Georgieva και George Satlas, υπογράμμισαν τη σημασία του αγωγού IGB για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες.
Επίσης, τόνισαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου IGB αποτελεί μια νέα οδό για τον ασφαλή εφοδιασμό με φυσικό αέριο, η οποία θα εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή κατασκευή και αδειοδότηση του IGB, επιτρέποντας την εμπορική έναρξη λειτουργίας του αγωγού την 1η Οκτωβρίου 2022, την επίσημη, δηλαδή, έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης», δήλωσαν οι Georgieva και Satlas.