Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚρυπτονομίσματα: Οι επενδύσεις Ασιατών εκτοξεύουν τις επιδόσεις τους

Κρυπτονομίσματα: Οι επενδύσεις Ασιατών εκτοξεύουν τις επιδόσεις τους

Από τα περιουσιακά στοιχεία με τις ισχυρότερες επιδόσεις φέτος είναι τα κρυπτονομίσματα, με την ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές σε Ασία-Ειρηνικό να αποτελεί την βασική κινητήρια δύναμη αυτού του ράλι.

H αξιοπιστία των κρυπτονομισμάτων ενισχύθηκε παγκοσμίως όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ άναψαν πράσινο φως για ETF που επενδύουν σε Bitcoin. Αυτό βοήθησε μετά από έναν «χειμώνα κρυπτονομισμάτων» το 2022 που έφερε στο φως μια σειρά από σκάνδαλα, χρεοκοπίες και πτώση της τιμής του Bitcoin κατά 64%. Ωστόσο, το 2024 δεν ήταν χωρίς αστάθεια – το Bitcoin υποχώρησε σχεδόν 16% τον Απρίλιο καθώς η φρενίτιδα για τα αμερικανικά ETF κόπασε, αφού προηγουμένως ανέβασε το κρυπτονόμισμα σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 74.000 δολάρια τον Μάρτιο, τονίζει το Bloomberg. Μερικοί ασιάτες επενδυτές είναι μακροχρόνιοι λάτρεις, ενώ άλλοι πρόσφατα «μπήκαν στον χορό». Σε χώρες από τη Νότια Κορέα έως τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία, έμποροι λιανικής έχουν δημιουργήσει μοναδικά οικοσυστήματα.

Μια μια ματιά στις τάσεις στην Ασία:
Νότια Κορέα
Το γουόν της χώρας μόλις αντικατέστησε το δολάριο ΗΠΑ ως το πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Τα μικρότερα token, γνωστά ως altcoins, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς αντιπροσωπεύουν το 80% του όγκου των κορεατικών συναλλαγών σε σύγκριση με περίπου το 50% στις παγκόσμιες πλατφόρμες.

Οι μικροεπενδυτές αγαπούν επίσης τα esports που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα, τα οποία ανταμείβουν τους παίκτες με κρυπτονομίσματα ή μη ανταλλάξιμα token, γνωστά ως NFT. Οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας έχουν εντείνει τον έλεγχο του κλάδου μετά την κατάρρευση των ψηφιακών token που δημιουργήθηκαν από τον συνιδρυτή της Terraform Labs, Ντο Κουόν. Πέρυσι, το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, το οποίο επιτρέπει στους αξιωματούχους να επιβλέπουν τους διαχειριστές κρυπτονομισμάτων και τους θεματοφύλακες περιουσιακών στοιχείων.

Φιλιππίνες
Οι Φιλιππίνες είναι το επίκεντρο του κόσμου για την υιοθέτηση τυχερών παιχνιδιών blockchain. Τα τελευταία χρόνια, παιχνίδια Web3 όπως το Axie Infinity και το Pixels έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα στις Φιλιππίνες. Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων επιτρέπονται στις Φιλιππίνες, αλλά τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νόμιμο χρήμα. Η κεντρική τράπεζα έχει καθιερώσει μια προσέγγιση όπου καλωσορίζει νέες καινοτομίες αλλά με εποπτεία. Επίσης, εφαρμόζει πιλοτικά ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.

Χονγκ Κονγκ
Οι έμποροι λιανικής είναι θιασώτες της μόχλευσης στις συναλλαγές τους. Έχουν όρεξη υψηλού κινδύνου, και επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα. Επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Το Χονγκ Κονγκ άρχισε να επιτρέπει στους εμπόρους λιανικής να επενδύουν νόμιμα σε κρυπτονομίσματα πέρυσι, και έχει επιδιώξει συμφωνία για τη ρύθμιση των ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η εποπτεία μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητα για εταιρείες. Η πόλη επέτρεψε σε τρία ETF που επενδύουν απευθείας σε κρυπτονομίσματα να εισαχθούν στις 30 Απριλίου.

Στην ηπειρωτική Κίνα, όλες οι δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων απαγορεύονται.

Αυστραλία
Οι μικροεπενδυτές στην Αυστραλία είναι γνωστοί για το ενδιαφέρον τους για το Ethereum. Το μέσο ψηφιακό πορτοφόλι της Αυστραλίας αποτελείται από 59,4% Ether και 17,7% Bitcoin, όταν παγκοσμίως τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 34,5% Ether και 29,9% Bitcoin, σύμφωνα με έρευνα από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken.

Ιαπωνία
Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να αναπτύξει εταιρείες Web3 ως μέρος των ευρύτερων σχεδίων της για την ενίσχυση της οικονομίας. Έχει προχωρήσει προς τη χαλάρωση των κανόνων κρυπτονομισμάτων. Η Nomura Holdings και άλλοι πιέζουν επίσης για ανάπτυξη της αγοράς της Ιαπωνίας για κρυπτονπομ΄ίσματα που στηρίζονται σε τίτλους, που μετατρέπουν εταιρικά ομόλογα, τιτλοποιημένα ακίνητα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε νομίσματα. Ωστόσο, οι γενικοί κανονισμοί εξακολουθούν να θεωρούνται αυστηροί, και οι ιαπωνικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες εξακολουθούν να καθυστερούν την συμμετοχή σε δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων.

Ινδία
Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων στην Ινδία ενδιαφέρονται για αμερικανικά ETF Bitcoin. Μέσω πρωτοβουλίας που ονομάζεται Liberalized Remittance Scheme από την Reserve Bank of India, οι επενδυτές μπορούν να στείλουν έως και 250.000 δολάρια ετησίως εκτός της χώρας για να αγοράσουν ξένους τίτλους. Ταυτόχρονα, οι startups βλέπουν αυξημένη ζήτηση για παράγωγα κρυπτονομισμάτων και επεκτείνουν τις προσφορές προϊόντων. Αυτή είναι ανάκαμψη μετά την εφαρμογή ενός επαχθούς φορολογικού καθεστώτος το 2022 πέρυσι. Η κυβέρνηση το παρουσίασε θεσμοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, αλλά η παρενέργεια ήταν να κάνει τις συναλλαγές απαγορευτικά ακριβές.

Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη είναι σε μεγάλο βαθμό μια θεσμική αγορά για επενδυτές κρυπτονομισμάτων λόγω του σχετικά μικρού πληθυσμού της και λόγω των επανειλημμένων προειδοποιήσεων της κεντρικής τράπεζας ενάντια στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και την απαγόρευση της διαφήμισης κρυπτονομισμάτων. Αλλά για ιδρύματα, η Σιγκαπούρη έχει ενθαρρύνει τη χρήση blockchain, διασυνοριακά εμβάσματα, ψηφιακά ομόλογα και παρόμοιες πρωτοβουλίες που συνήθως επιταχύνουν τις πληρωμές και μειώνουν το κόστος.

Ταϊβάν
Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων της χώρας μπορούσαν αρχικά να αγοράσουν αμερικανικά Bitcoin ETF μέσω υπηρεσιών υπομεσιτείας, αλλά στη συνέχεια τον Ιανουάριο η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (FSC) έδωσε εντολή στους εγχώριους μεσίτες να σταματήσουν να δέχονται εντολές πελατών για «προστασία των επενδυτών». Η FSC αργότερα ότι θα ανοίξει εκ νέου τις υπηρεσίες για Bitcoin ETF τον Απρίλιο, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

Ταϊλάνδη
Οι μικροεπενδυτές στην Ταϊλάνδη επλήγησαν σκληρά από την πτώση τιμών των κρυπτονομισμάτων το 2022, ειδικά καθώς κατέρρευσε το τοπικό χρηματιστήριο Zipmex. Έτσι οι ρυθμιστικές αρχές ενίσχυσαν την εποπτεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προωθήσει έντονα την Ταϊλάνδη ως κέντρο για το εμπόριο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Έχει παραιτηθεί από ορισμένους φόρους στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τώρα οι έμποροι επιτρέπεται να επενδύουν σε ξένα ETF. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός στην επιχείρηση διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων της Ταϊλάνδης θερμαίνεται με την είσοδο της Binance και της Kasikornbank. Η Binance ξεκίνησε ένα νέο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων. Πιο πρόσφατα, οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να επιτρέπουν σε αμοιβαία κεφάλαια να επενδύουν απευθείας σε κρυπτονομίσματα.

Βιετνάμ
Ο Τζιάπ Βαν Ντάι, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Nami Foundation που προσφέρει μια πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ότι οι τοπικοί επενδυτές αναζητούν κρυπτονομίσματα για υψηλότερες αποδόσεις. Οι νόμοι του Βιετνάμ δεν απαγορεύουν τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, αλλά τα κρυπτονομίσματα δεν συγκαταλέγονται στα νόμιμα μέσα πληρωμής.

Πηγή:ot.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα