Νέα δεδομένα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Από φέτος στο ΚΟΤ Γ΄ θα μπορούν να εντάσσονται οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες όμως θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αιτήσεων του ΚΟΤ Γ- Ειδικού Τιμολογίου Πολυτέκνων είναι ανοιχτή. Μέσω του τιμολογίου οι δικαιούχοι, δηλαδή οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, έχουν μειωμένη τιμή ρεύματος . Ειδικότερα, πρόκειται για έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh που αφορά, αποκλειστικά, σε κύρια κατοικία.
Μάλιστα οι αιτούντες για να καταστούν δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ, θα υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ώστε να αποδεικνύεται η πολυτεκνική τους ιδιότητα. Όσοι θέλουν να ενταχθούν στο ΚΟΤ Γ θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:
Το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα , ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
Ποια είναι η έκπτωση
Στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ εφαρμόζονται διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης. Συγκεκριμένα, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.
Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
Επιπλέον, σημειώνεται πως οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.
Ποιες είναι οι χρεώσεις
Επίσης οι δικαιούχοι ΚΟΤ Α και ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), που υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως, από τα υπόλοιπα σκέλη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ). Επιπλέον, οι δικαιούχοι ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).
ΚΟΤ: Η διπλή ενίσχυση για τους δικαιούχους
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες διπλή ενίσχυση για τους λογαριασμούς ρεύματος των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) . Το μέτρο αυτό αφορά σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά και η ενίσχυση καλύπτει τους μήνες Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για τον πρώτο μήνα η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται στα 26 ευρώ /MWh και για τον Φεβρουάριο στα 18 ευρώ /MWh, αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων. Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω ενισχύσεις απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Πηγή enikonomia.gr