Έρχονται νέες ανατιμήσεις της τάξεως του 15% με 20% -μετά το Πάσχα -στην τιμή του καφέ τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης για τους καταναλωτές.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή του καφέ θα περάσουν και στην λιανική καθώς εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ δηλώνουν αδυναμία να τις απορροφήσουν. Μάλιστα η λιανική τιμή του καφέ στα καφεκοπτεία εκτιμάται πως θα αυξηθεί μετά το Πάσχα στα 21 ευρώ με 23 ευρώ το κιλό από 19 ευρώ με 20 ευρώ το κιλό που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος αυτή δεν θα συμπαρασύρει μόνο τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα εστίασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η τιμή του εσπρέσο στα καταστήματα εστίασης δεν αποκλείεται από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα να ανέλθει τον Ιούνιο στα 2,2 ευρώ με 2,4 ευρώ και στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι κάψουλες από 4,58 ευρώ που είναι σήμερα τον Ιούνιο να ξεπεράσουν ακόμη και τα 5 ευρώ. Πάντως οι εταιρείες εμπορίας καφέ ζητούν απαλλαγή από τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης καθώς θεωρούν πω αυτό επιβαρύνει την τιμή του καφέ κατά 50% .
Για τις ανατιμήσεις αυτές μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου στην ΕΡΤ. Οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ είπε και υπενθύμισε πως «το Βιετνάμ είναι η δεύτερη παραγωγός χώρας σε καφέ στον κόσμο όπου καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta. Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50% .Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica ». «Το σίγουρο είναι ότι εάν θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις » προειδοποίησε ο κ. Γιαγκόγλου.
Καφές: Γιατί αυξάνονται οι διεθνείς τιμές του
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας Robusta έχει “εκτιναχθεί” στα 4.500 δολάρια τον τόνο τον Μάιο του 2024 από από 2.689 δολάρια τον τόνο που ήταν τον Ιανουάριο 2024.
Ενώ η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας Arabica αγγίζει τα 220 σεντς/λίβρα τον Μάιο από τα 162,92 σεντς/λίβρα που ήταν τον Φεβρουάριο.
Πέρα από την ξηρασία που επιβαρύνει το Βιετνάμ στο κόστος εισαγωγής του καφέ έχουν επιδράσει και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τις επιθέσεις στο Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα .Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται αύξηση των ασφαλίστρων και τριπλασιασμός των ναύλων καθώς τα πλοία είναι υποχρεωμένα να κάνουν τον περίπλο της Αφρικής
enikos.gr