Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚατώτατος μισθός: Νέος αλγόριθμος για τον υπολογισμό του – Όλες οι αλλαγές

Κατώτατος μισθός: Νέος αλγόριθμος για τον υπολογισμό του – Όλες οι αλλαγές

- Advertisement -

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μικτά έως το 2027, με τον μέσο μισθό να φτάνει τα 1500 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος μισθός κυμαίνεται γύρω από τα 1250 ευρώ μικτά.

Σύμφωνα με το ertnews, ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα υποστεί αλλαγές, όπως έχει ήδη συμβεί με τον υπολογισμό των συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας. Σήμερα, η διαδικασία υπολογισμού του κατώτατου μισθού περιλαμβάνει προτάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίες συζητούνται από τον Ιανουάριο. Οι προτάσεις και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών υποβάλλονται στο Υπουργείο Εργασίας και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με την υπουργική απόφαση να ανακοινώνεται συνήθως τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Από τώρα και στο εξής, η διαδικασία θα αλλάξει ριζικά. Θα εισαχθεί ένας αλγόριθμος για τον υπολογισμό του ποσοστού αύξησης, το οποίο θα εξαρτάται από τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ και την παραγωγικότητα. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα υπολογίζεται με βάση τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς και το ποσοστό μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη Μισθών.

Ο στόχος είναι, όταν η οικονομία αναπτύσσεται και οι ρυθμοί παραγωγικότητας αυξάνονται, να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς. Επίσης, σε περιόδους αύξησης των τιμών, θα επιδιώκεται η αύξηση των μισθών ώστε να διατηρούν τη σχέση τους με τους οικονομικούς δείκτες, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση από εργοδότες ή εργαζόμενους.

Ο μαθηματικός τύπος που θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις θα είναι δεσμευτικός και δεν θα μπορεί να τροποποιηθεί από καμία κυβέρνηση, εκτός εάν υπάρξει οικονομική κρίση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μαθηματικός τύπος θα παγώσει και θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων.

Πηγή: newsit.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα