Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚαταγγελία: Περιμένει τη σύνταξή του χωρίς να έχει ασφαλιστική κάλυψη – Η...

Καταγγελία: Περιμένει τη σύνταξή του χωρίς να έχει ασφαλιστική κάλυψη – Η απάντηση του ΕΦΚΑ

‘Εμπορος περιμένει τη σύνταξή του χωρίς να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Πρόκειται για τον κ. Αριστόδημο Καράμπα που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας με την καρδιά του, και πρέπει να επισκέπτεται τον γιατρό του κάθε 6 μήνες, ενώ λαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή, την οποία αυτό το χρονικό διάστημα πληρώνει από την τσέπη του.

Όπως κατήγγειλε στο Mega, από πέρυσι τον Ιούνιο που κατέθεσε τα χαρτιά του για να πάρει τη σύνταξη είναι ανασφάλιστος. Και συνέχισε λέγοντας ότι αρχές του χρόνου, πριν από 15 ημέρες πήρε τηλέφωνο στο 1555 και έκλεισε ραντεβού στο ΙΚΑ της περιοχής του και του είπαν ότι δεν μπορούν να τον ασφαλίσουν γιατί είναι προσωρινά συνταξιούχος.

Kατέθεσε σε έναν εργατολόγο τα χαρτιά του για να τον βοηθήσει με το θέμα του και έκανε όλες τις τυπικές σχετικές διαδικασίες.
Είπε ότι θα περιμένει για κάποιο διάστημα για να βγει η σύνταξη του και ότι θα τον ασφαλίσει η γυναίκα του, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι 31/12/21 τον είχε ασφαλίσει η σύζυγός του στο βιβλιάριό της σαν προστατευόμενο μέλος.

Επίσης ανέφερε ότι το 2022 έληξε όμως αυτή η ασφαλιστική κάλυψη και θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος σαν συνταξιούχος.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε πόσο καιρό είναι ανασφάλιστος. Από πέρυσι τον Ιούνιο είναι ανασφάλιστος και κανείς δεν ξέρει πότε θα βγει η σύνταξή του ενώ πρόσθεσε ότι το ΑΜΚΑ του δεν εμφανίζεται πουθενά στο σύστημα του ΕΦΚΑ γιατί είναι προσωρινά συνταξιούχος.

” Εμείς Χριστούγεννα δεν κάναμε φέτος”, σημείωσε μεταξύ άλλων .

Τι απαντά ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ

Για το θέμα του κ. Καράμπα μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος στο Mega.

” Στο 99% των εν αναμονή συνταξιούχων…. σε αυτή την κατηγορία υπάγεται και ο κ. Αριστόδημος. Δεν χάνεται η ασφαλιστική ικανότητα του ασφαλισμένου και για όσο περιμένει τη σύνταξή του, αυτή ισχύει κανονικά. Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, δύο μικρές κατηγορίες:

-Η μία κατηγορία είναι για τους εν αναμονή συνταξιούχους των ενόπλων δυνάμεων αστυνομικούς, στρατιωτικούς κλπ.,

-και η δεύτερη είναι όσοι λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης, εδώ υπάγεται και ο κ. Αριστόδημος”.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν όσοι λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. “Αυτοί ενδέχεται για όσο περιμένουν να βγει η κύρια σύνταξή τους, να χαθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα”, απάντησε και ο Τσάπαλος.
” Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ανασφάλιστοι ή ότι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάνε σε ένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ να δοθεί μια ασφαλιστική ικανότητα, είτε άμεση είτε έμμεση για 1-3-5 μήνες και για όσο χρειαστεί για να βγει η σύνταξή τους”.

Επίσης, ακόμα και ανασφάλιστος να είναι κάποιος μπορεί να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε δημόσιο γιατρό και να του γράψει τα φάρμακα δωρεάν, με 0% συμμετοχή, ενώ ο ασφαλισμένος έχει 25% συμμετοχή , ανέφερε μεταξύ άλλων και διερωτήθηκε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ταλαιπωρείται ο κ. Αριστόδημος από τη στιγμή που αυτό το θέμα έχει λυθεί από την πολιτεία.
Ας στείλει ο κύριος ένα mail στο τμήμα ασφαλιστικής ικανότητας του ΕΦΚΑ να του ανανεωθεί για κάποιους μήνες η ασφαλιστική του ικανότητα. Μπορεί και να καλέσει στο 1555, εξήγησε ο κ. Τσάπαλος.
Η προσωρινή ασφαλιστική ικανότητα ισχύει για όσο περιμένει κάποιος και λαμβάνει προκαταβολή σύνταξης. Δε θα μείνει “στον αέρα” ο άνθρωπος, πρόσθεσε ο ίδιος

πηγή MEGA

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα