Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΘέρμανση: Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές

Θέρμανση: Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές

.

Τους πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα αναζητούν οι καταναλωτές, προκειμένου να γλιτώσουν ό,τι μπορούν από το εισόδημά τους, το οποίο έχει συρρικνωθεί δραματικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Ωστόσο, υπάρχουν νοικοκυριά που δεν διαθέτουν εγκατάσταση ούτε για πετρέλαιο, ούτε για φυσικό αέριο, συνεπώς η μοναδική λύση για αυτά είναι η θέρμανση με ρεύμα. Στα θετικά της θέρμανσης με ρεύμα είναι ότι βοηθούν στην ανεξαρτητοποίηση από τα μειονεκτήματα της κεντρικής θέρμανσης, ωστόσο, απαιτείται προσοχή και μηδενικός εφησυχασμός καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι και αυτές στα ύψη.

Ποιες, λοιπόν, επιλογές για θερμαντικό σώμα υπάρχουν και πόσο συμφέρουν όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος; Την απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει η ιστοσελίδα Spitogatos, η οποία απαριθμεί τις πιθανές λύσεις.

1. Κλιματιστικά για ψύξη και θέρμανση μαζί
Ένα κλιματιστικό inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι, ίσως, η καλύτερη λύση αν ψάχνεις για συσκευές θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τα απλά κλιματιστικά, αλλά αν τα χρησιμοποιείς αρκετά στη διάρκεια της μέρας, στο τέλος έχετε μέχρι και 30% λιγότερη κατανάλωση.

Έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση – τριπλάσια από τις υπόλοιπες θερμαντικές συσκευές, είναι κατάλληλα για τη θέρμανση μεγάλων χώρων και χρησιμοποιούνται χειμώνα καλοκαίρι. Επιπλέον, με ένα «έξυπνο» κλιματιστικό ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του χώρου από το κινητό σου και επιστρέφοντας το σπίτι σου βρίσκεται στις κατάλληλες συνθήκες. Η κατανάλωση του ρεύματος εξαρτάται από το είδος της συσκευής (απλή, νέα ή inverter) και τα BTU. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 12.000 BTU έχει ισχύ 3520W και καίει περίπου 1,83€ ανά ώρα.

2. Αντλία θερμότητας
Η αντλία θερμότητας είναι η σύγχρονη εναλλακτική για κεντρική θέρμανση με ρεύμα. Έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και είναι φιλική για το περιβάλλον, εφόσον δεν εκπέμπει καυσαέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν ακόμα και 3 φορές μικρότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου. Βέβαια, για πολλούς μπορεί το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης να είναι απαγορευτικό (κυμαίνεται από 4.000-10.000 ευρώ), αλλά σίγουρα θα κάνετε σύντομα απόσβεση. Αν, λοιπόν, μένεις σε περιοχή που έχει χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα η πιο οικονομική λύση.Σε περίπτωση, όμως, που ζειτε σε μέρος με μέτριες θερμοκρασίες και το σπίτι σας είναι μικρό, μπορείτε να προτιμήσετε μία άλλη πιο οικονομική επιλογή. Τέλος, σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, μπορεί να μειωθεί η απόδοσή τους. Η αντλία θερμότητας λειτουργεί με ρεύμα και ανταλλάσσει θερμότητα με τον αέρα του περιβάλλοντος για ψύξη / θέρμανση, και ζεστό νερό. Συνδέεται με το υδραυλικό σύστημα νερού που ήδη υπάρχει στο σπίτι, δηλαδή με τα σώματα του καλοριφέρ. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση με ρεύμα, καθώς και με fan coil αντί για κλιματιστικό.

3. Ηλεκτρικός λέβητας
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να αποκοπείτε από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά να μην πάνε «χαμένα» τα σώματα, τότε ένας ηλεκτρικός λέβητας είναι η κατάλληλη επιλογή. Η εγκατάσταση γίνεται σε εξωτερικό χώρο και παίρνει ρεύμα από το διαμέρισμά σου. Μετά συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα του καλοριφέρ ή αν υπάρχει, με την ενδοδαπέδια εγκατάσταση. Ανάλογα τα τετραγωνικά του σπιτιού, θα χρειαστείτε λέβητα διαφορετικής ισχύος και προφανώς, διαφορετικού κόστους. Ένας ηλεκτρικός λέβητας κοστολογείται από 700 ευρώ, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβετε και το κόστος εγκατάστασης.

Σε περίπτωση που έχεις μία νέα οικοδομή στα σκαριά και δε χρειάζεται να κάνεις πολλά μερεμέτια, η ενδοδαπέδια θέρμανση με ρεύμα είναι ακόμα πιο οικονομική, αν την συνδυάσεις με έναν ηλεκτρικό λέβητα μικρότερης ισχύος. Επειδή το νερό που χρησιμοποιεί το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης πρέπει να ζεσταίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο λέβητας καίει λιγότερο ρεύμα και έχει μεγαλύτερη απόδοση. Το μόνο επιβαρυντικό σε σχέση με τις απλές συσκευές θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης είναι τα έξοδα της αρχικής επένδυσης.

4. Πάνελ υπέρυθρων
Το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα αυτή τη στιγμή είναι τα πάνελ υπέρυθρων. Η λειτουργία τους βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν, όπως ακριβώς μας ζεσταίνει ο ήλιος. Αποτελούν τον πιο φυσικό τρόπο θέρμανσης, δεν βγάζουν αέρα και κάνουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Ωστόσο, δε ζεσταίνουν τον χώρο, αλλά απευθείας τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Τα πάνελ υπέρυθρων δεν ενδείκνυνται για τη θέρμανση μεγάλων δωματίων.

5. Σόμπα αλογόνου – χαλαζία
Αν θέλετε να ζεστάνετε μικρούς χώρους, τότε μία τέτοια σόμπα είναι μια καλή εναλλακτική για θέρμανση σπιτιού με ρεύμα. Είναι αθόρυβες και εύκολες στη μετακίνηση. Οπότε ακόμα και με μία σόμπα κάνεις τη δουλειά σου σε πολλά δωμάτια. Έχουν σχετικά μικρό κόστος (από 10 έως 330 ευρώ), ανάλογα την ποιότητα και την ισχύ και είναι σχετικά ασφαλείς, αφού έχουν διακόπτη που σταματάει τη λειτουργία τους αν πέσουν. Διαθέτουν, επίσης, ειδικό προστατευτικό για να μην έρχεσαι σε επαφή με τις λάμπες. Οι σόμπες χαλαζία ζεσταίνουν περισσότερο τον χώρο από αυτές του αλογόνου, που πρέπει να βρίσκεσαι πολύ κοντά για να αισθανθείς τη θαλπωρή. Μία σόμπα 1.000W καταναλώνει περίπου 0,519€ ανά ώρα.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα