Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕφορία: Ποιοι πρέπει να κλείσουν τους ανοιχτούς “λογαριασμούς” έως το τέλος του...

Εφορία: Ποιοι πρέπει να κλείσουν τους ανοιχτούς “λογαριασμούς” έως το τέλος του έτους

Μια σειρά από εκκρεμότητες θα πρέπει να τακτοποιήσουν με την Εφορία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, πολλοί φορολογούμενοι.

Αναλυτικά:

  • ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 

Τροποιητικές δηλώσεις  για τα αναδρομικά που εισέπραξαν εντός του 2021 θα πρέπει να υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ έως τις  31 Δεκεμβρίου 2022 μεταξύ άλλων  μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και γιατροί του ΕΣΥ. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να  μπουν στο λογαριασμό τους  στο “myAADE” και  να επιλέξουν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που έλαβαν το 2021. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Ο φόρος αυτός θα πρέπει να εξοφληθεί   εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,  στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους, στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

  • ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 

Φορολογική δήλωση  θα πρέπει να  υποβάλουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022  οι φορολογούμενοι  που κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.

  • ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Τη δυνατότητα να επικαλεστούν χρηματικά ποσά γονικών παροχών  έχουν οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή  να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία.  Ωστόσο για να γίνει αυτό  θα πρέπει να υποβάλλουν έως το τέλος του 2022  τις σχετικές δηλώσεις.

  • ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ 

Οι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφα   έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022  στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις πολιτών που απεβίωσαν το 2021. Τη σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν και όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου.

πηγή enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα