Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕφορία: Έρχεται η «λυπητερή» για τα… ξεχασμένα αναδρομικά – Τι πρέπει να...

Εφορία: Έρχεται η «λυπητερή» για τα… ξεχασμένα αναδρομικά – Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Η εφορία «ξεσκονίζει» τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2015 συνταξιούχοι και αφορούσαν σε παλαιότερα έτη, τα οποία όμως, δεν τα έχουν δηλώσει στη φορολογική δήλωσή τους.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλούν τα σχετικά σημειώματα για τα… ξεχασμένα αναδρομικά. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να καταλογιστεί ο φόρος που αναλογεί, αλλά έτσι θα αποφύγουν τα πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Όσοι δεν υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με καταλογισμούς των επιπλέον ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και με πρόστιμα για υποβολή ανακριβών αρχικών δηλώσεων καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες και περνάει από “κόσκινο” χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ και άλλων φορολογικών αντικειμένων.

Στόχος είναι οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε οι πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων να κοινοποιηθούν στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2021.

Σε διαφορετική περίπτωση οι υποθέσεις αυτές θα «πεθάνουν» φορολογικά και τα κρατικά ταμεία θα χάσουν σημαντικά έσοδα.

Τι ερευνούν

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού έρχεται μετά τις «φωτιές» που άναψε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Θα πρέπει δηλαδή η πράξη προσδιορισμού του φόρου όχι μόνο να έχει εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής αλλά και να έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

πηγή enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα