Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕΦΚΑ: Πως ελέγχετε τον χρόνο ασφάλισης πριν το 2002

ΕΦΚΑ: Πως ελέγχετε τον χρόνο ασφάλισης πριν το 2002

Λύση σε όσους θέλουν να τεκμηριώσουν τον χρόνο ασφάλισης τους πριν το 2002 που δεν είναι μηχανογραφημένα τα ένσημα και δεν έχουν αυτή την δυνατότητα έρχεται να προσφέρει ο ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα για αυτό τον λόγο ο ΕΦΚΑ προβαίνει στην αναλυτική παράθεση των παρακάτω οδηγιών:

  • Είσοδος στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ «Συνοπτικό Ιστορικό Ασφάλισης» και ενημέρωση για όλα τα διαστήματα ασφάλισής ανά τέως Φορέα μη μισθωτών ή και Μισθωτών.
  • Στο «Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης» οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν ενημερώνονται για την ασφαλιστική τους ιστορία ανά τέως Φορέα μισθωτών και Μη Μισθωτών, για όλα τα χρονικά διαστήματα ασφάλισής τους ανά μήνα, τους κλάδους ασφάλισης και τις συνολικές εισφορές.

Με αυτό τον τρόπο οι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν τα διαστήματα αν τους λείπουν ένσημα. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάτι τέτοιο για το διάστημα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2001, που δεν υπάρχουν ασφαλιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μπορούν να αναζητήσουν τον «χαμένο χρόνο» στην εφαρμογή «Ατομικός λογαριασμός ασφάλισης» του μηχανογραφικού συστήματος στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr.

Πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ,  και εισερχόμενοι στις Οδηγίες Χρήσης εμφανίζεται ο λογαριασμός αναλυτικά η καρτέλα του ασφαλισμένου με όλα τα ένσημα και τις αποδοχές. Εκεί μπορούν να εκτυπώσουν τον χρόνο ασφάλισης που έχουν τεκμηριώσει. Στην περίπτωση που αυτός προκύπτει από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, είναι ανακεφαλαιωμένος και διανυθείς στην ασφάλιση, δεν θα απαιτείται άλλη ενέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση, από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ή ο ασφαλισμένος αιτείται περισσότερο χρόνο από τον ήδη ανακεφαλαιωμένο, τότε θα πρέπει να υποβάλετε στην Υπηρεσία Συντάξεων σχετικό αίτημα και να υποβάλετε Υπεύθυνη Δήλωση Απώλειας Ασφαλιστικού Βιβλιαρίου.

Το έντυπο της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους δύναται να αντληθεί από ηλεκτρονική διεύθυνση (internet.efka.gov.gr) στο σχετικό πεδίο των εντύπων του αρμόδιου τμήματος Μητρώου (ΥΔΑΑΒ). Κατά την παραλαβή του αιτήματος από τον ασφαλισμένο η υπηρεσία θα πρέπει να ελέγχει την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία περαιτέρω. Παράλληλα, αναζητείται το βιβλιάριο υγείας της συγκεκριμένης περιόδου, που αναφέρεται στο ΥΔΑΑΒ. Αυτόματα το αίτημα θα διαβιβάζεται από την υπηρεσία συντάξεων στο υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης. Μετά την έκδοση απόφασης, το υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης θα την κοινοποιεί στον ασφαλισμένο και στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων όπου είχε υποβληθεί το αίτημα.

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ κ.λπ.) έτσι όπως διαμορφώθηκε δύο χρόνια πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με σκοπό όταν αυτό συμπληρωθεί να μην χρειάζεται καταμέτρηση όλων των ενσήμων, αλλά μόνο αυτών που έχουν πραγματοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης και μετά. Η αίτηση για τη χορήγηση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης είναι υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους που έχουν περισσότερα του ενός Ταμεία ασφάλισης.

Πηγή:in.grεφκ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα