Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕΦΚΑ: Εντός του 2022 η πληρωμή όλων των εκκρεμών εφάπαξ

ΕΦΚΑ: Εντός του 2022 η πληρωμή όλων των εκκρεμών εφάπαξ

Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης συντάξεων από τον Ιούνιο και μετά. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “οι συντάξεις από τον Ιούνιο και μετά θα εκδίδονται εντός 90 ημερών”. Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν σε 90 ημέρες ο ασφαλισμένος θα παίρνει ολόκληρή την σύνταξη. “Ολόκληρη θα την παίρνει αλλά μπορεί να παίρνει μια προκαταβολή σύνταξης, μια προσωρινή νωρίτερα”, απάντησε ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος είναι εντός των 90 ημερών να παίρνει την οριστική του σύνταξη.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. “Από τον Ιούνιο 2022 και μετά όπου θα έχουμε εκκαθαρίσει και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων όπου αυτή τη στιγμή υπολογίζονται περίπου στις 82 χιλιάδες. Πέρυσι τέτοια εποχή οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις ήταν 125 χιλιάδες .Άρα μιλάμε για μια πρόοδο άνω των 40 με 45 χιλιάδων ληξιπρόθεσμων συντάξεων που δόθηκαν παραπάνω μέσα στον προηγούμενο χρόνο .Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα στο 2021 . Βγήκαν πάνω από 225 χιλιάδες νέες συντάξεις μέσα σε ένα χρόνο .Αριθμός ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ .Οπότε αυτά τα δεδομένα και αυτά τα νούμερα μας δίνουν την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο τελειώνουμε με το στοκ των ληξιπρόθεσμων”, τόνισε με έμφαση .

Τι θα γίνει με όσους αναμένουν τη σύνταξη τους

Στην ερώτηση εάν όποιος περιμένει τη σύνταξη του θα την έχει πάρει μέχρι το καλοκαίρι είπε “Όποιος περιμένει τη σύνταξη του και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη δηλαδή εκκρεμεί άνω των 90 ημερών θα τη δει μέχρι τον Ιούνιο του 2022″.

Έκδοση συντάξεων: Τι ισχύει για τις δύσκολες περιπτώσεις

Στην ερώτηση εάν το παραπάνω ισχύει μόνο για απλές περιπτώσεις συνταξιούχων, είπε ότι όλα τα είδη συντάξεων θα εκδίδονται σε 90 ημέρες είτε είναι γήρατος, είτε είναι διαδοχική, είτε είναι αναπηρίας, είτε είναι μεταβίβαση λόγω θανάτου και πρόσθεσε ότι ο στόχος ακόμη και για τις δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων είναι να εκδίδονται σε 90 ημέρες.

Επίσης μίλησε και για το 1555. ” Το 1555 λειτουργεί και μπορεί οποιοσδήποτε να το καλέσει για να μάθει που βρίσκεται η σύνταξη του.’ Ομως το1555 δεν ε΄χει τη δυνατότητα να πει στον καθένα από εμάς ξεχωριστά ότι: ξέρεις τι η σύνταξη σου θα βγει25 Φεβρουαρίου στις 9 ώρα το πρωί. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και κανένας τηλεφωνικό κέντρο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Αυτό όμως που μπορεί να πει με βεβαιότητα είναι: ότι η σύνταξη του βρίσκεται σε τελικό στάδιο εφόσον έχει υποβληθεί σωστά δεν εκκρεμούν οφειλές, δεν εκκρεμούν πιστοποιητικά που πρέπει να προσκομίσει κλπ και μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχει εκδοθεί”, τόνισε.

Για τις παλαιές εκκρεμείς συντάξεις

Όσον αφορά στις παλαιές συντάξεις που εκκρεμούν πριν από το 2019 είπε ότι “ο στόχος είναι να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τις 25 επόμενες ημέρες, δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Κα΄τι το οποίο θα το καταφέρουμε γιατί προ του 2019 έχουν ήδη εκκαθαριστεί σε ποσοστό άνω του 90%.”.
Για τα χρωστούμενα εφάπαξ

Σχετικά με τα χρωστούμενα εφάπαξ, είπε ότι από τις 10.000 έχουν πέσει στις 6.000. ” Στόχος είναι εντός του 2022 να τελειώσουμε οριστικά με το θέμα των εκκρεμών εφάπαξ. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, ΄όμως ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο για πολλά χρόνια “, τόνισε και πρόσθεσε ότι ” Και με τις επικουρικές μέσα στο 2022 θα έχουμε αντιμετωπίσει σημαντικά το πρόβλημα. Δεν σας λέω ότι θα έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των επικουρικών αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι τους θα έχει αντιμετωπιστεί και θα έχουμε οριστικά λύσει το θέμα του εφάπαξ μέχρι το τέλος του 2022 ενδεχομε΄νως και νωρίτερα”.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα