Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία‘Ερχεται ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας – Έως και 72 δόσεις

‘Ερχεται ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας – Έως και 72 δόσεις

Κοντά σε συμφωνία για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας σε μια περίοδο έως και 6 ετών βρίσκεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Το ζήτημα φαίνεται πως θα κλείσει στο τέλος του Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει η ανηφόρα των πληρωμών για τους πληττόμενους, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν ανασταλεί, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές συν τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Tα χρέη, σχεδόν 8 δισ. ευρώ, δύσκολα θα αποπληρωθούν από επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, αφού η αβεβαιότητα παραμένει.  Να σημειωθεί ότι οι οφειλές από φόρους είναι σχεδόν  2 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών, από το σύνολο των 8,3 δισ. ευρώ, που καταβλήθηκαν, θα επιστραφεί ποσό που θα κυμανθεί μεταξύ 4 – 5,5 δισ. ευρώ, καθώς από το ποσό της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται το 30% έως 50%. Η επιστροφή θα γίνει σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης, σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ανέρχονται και οι οφειλές της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδίωκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει μια ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας σε 120 δόσεις, αλλά οι θεσμοί το απέκλεισαν κατηγορηματικά.

Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο σημείο να υπάρχει πρόταση για αποπληρωμή των χρεών από 36 ή 72 δόσεις, αντί των 24 ή 48 που ισχύει σήμερα.

Αν αποπληρωθούν σε έως 36 δόσεις το ετήσιο επιτόκιο θα είναι 2,5% και αν επιλεγούν οι 72 δόσεις (6 χρόνια) το επιτόκιο αυξάνεται στο 5%.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση, παρουσιάζουν μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους, οι εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Διαβάστε και το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής:

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα