Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕπιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση

.

“Ραβασάκια” για τις ενισχύσεις των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής έστειλε η ΑΑΔΕ σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για τις ενισχύσεις που έλαβαν οι παραπάνω εν μέσω πανδημίας, στις οποίες εντοπίστηκαν παραβάσεις και οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως αναφέρεται στο ειδοποιητήριο που έλαβαν.

Μερικές από τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν στις παραπάνω ήταν μεταξύ άλλων ότι δεν τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης του προσωπικού και υπήρξαν περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις για την περίοδο της 2019 -2020.

Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στα ποσά των ενισχύσεων της επιστρεπτέας που έλαβαν οι δικαιούχοι και θα διαγραφεί η οφειλή εάν έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε «τεχνικό» πρόβλημα στο σύστημα της ΑΑΔΕ . Ωστόσο οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν λάβει ενίσχυση από τους κύκλους της επιστρεπτέας και έχουν παραβιάσει τους όρους του μέτρου τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για την επιστρεπτέα προκαταβολή τα εξής:

Α. Τα ψευδή στοιχεία και η μη υποβολή δικαιολογητικών
Υπενθυμίζεται πως η ισχύουσα νομοθεσία για την επιστρεπτέα αναφέρει ότι εάν η φορολογική διοίκηση κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι όροι ή υπερβαίνει το ανώτατο όριο ενίσχυσης ή έχουν υποβληθεί ψευδή στοιχεία, τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Β. Σε ποιες περιπτώσεις επιστρέφεται στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης της επιστρεπτέας
Η επιχείρηση θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν. Και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το επιστρέψει εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γ. Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν εκδώσειτίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού
Εάν έχει εκδοθεί ο τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και προκύψει από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ ότι η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης, τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

Δ. Οι χρόνοι διατήρησης θέσεων εργασίας των επτά κύκλων της επιστρεπτέας
Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας θα πρέπει να έχουν διατηρήσει τους χρόνους. Αναλυτικά:

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Πρώτος κύκλος: Έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 θα πρέπει να διατηρήσει η επιχείρηση τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 31η Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή -Δεύτερος κύκλος :Έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 θα πρέπει να διατηρήσει η επιχείρηση τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή -Τρίτος κύκλος : Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει η επιχείρηση να διατηρήσει από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ..

Επιστρεπτέα προκαταβολή Τέταρτος κύκλος: Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει η επιχείρηση να διατηρήσει το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή -Πέμπτος κύκλος: Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Νοεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή-Έκτος κύκλος :Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Ιανουαρίου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή- Έβδομος Κύκλος : Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Μαρτίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Πηγή: enikonomia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα