Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕπίδομα ανεργίας μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης - Δείτε τι αλλαγές έρχονται

Επίδομα ανεργίας μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης – Δείτε τι αλλαγές έρχονται

Επίδομα ανεργίας μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης – Δείτε τι αλλαγές έρχονται

 

Η Realnews παρουσιάζει τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα ανεργίας αλλά και την καταβολή άλλων βοηθημάτων. Το Φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης, με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζομένων.

 
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αξιοποίηση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ, οι οποίοι αναμένεται να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο από το 1 δισ ευρώ, ήτοι 250 εκατ. ευρώ, σε προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων. Κεντρικό ρόλο στη «μόχλευση» των κονδυλίων αυτών θα έχει ο ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός αναλαμβάνει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης του πλαισίου κατάρτισης.

Οι δύο αλλαγές στο επίδομα
Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας έχουν επισημάνει ότι επεξεργάζονται δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις: -Η πρώτη αφορά τον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες που έχουν διαπιστωθεί. -Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά την αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

1. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες
Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια ανέργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία. Καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

2.Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου
Στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.ά., σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξης δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα -ιδίως σε εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας- και σε εργαζομένους στις ΜμΕ. Επίσης και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

3.Πράσινες δεξιότητες που σχετίζονται με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία
Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως εκείνες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων. Με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα