«Τέλος χρόνου» για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ– Επιχειρώ». Η προθεσμία την οποία έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα που αγγίζει ακόμη και τα 325.000 ευρώ, ώστε να θωρακίσουν ενεργειακά την επιχείρησή τους, λήγει -κανονικά- αύριο Τετάρτη 15 Μαΐου.
Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με το enikonomia.gr, που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το αρμόδιο υπουργείο να δώσει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Και αυτό γιατί ως τώρα δεν υπάρχει το αναμενόμενο «ζωηρό» ενδιαφέρον.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την συμμετοχή τους στο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» είναι περιορισμένο διότι μέχρι στιγμής μόλις 600 με 700 ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση. Η εκτίμηση είναι -βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος- πως είναι εφικτό να επιδοτηθούν για έργα βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις.
Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε εργασίες θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, σε εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, φωτισμού νέας τεχνολογίας LED, θέρμανσης και ψύξης χώρων, αλλά και σε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.
Όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ -Επιχειρώ», θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμαςhttps://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/.
Στο πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (Firstin-Firstout).
Δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»
Το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες.
Οι ενδιαφερόμενες για ενίσχυση από το πρόγραμμα επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.
Για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου, αναλόγως των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης
Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών.
Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.
Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:
δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.
δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους
Για ποιες παρεμβάσεις χορηγούνται ενισχύσεις
Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις:
ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών,
εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας,
εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση ψυκτών,
εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων,
εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης,
εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα,
εγκατάστασης συστήματος αντιστάθμισης,
εγκατάστασης συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο,
αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία).
enikos.gr