Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕΛΣΤΑΤ: Πενταπλασιάστηκαν το 2024 οι εν Ελλάδι κενές θέσεις εργασίας

ΕΛΣΤΑΤ: Πενταπλασιάστηκαν το 2024 οι εν Ελλάδι κενές θέσεις εργασίας

- Advertisement -

Κατά κατά 32,6% αυξήθηκαν οι εν Ελλάδι κενές θέσεις εργασίας, καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στις 48.813, περισσότερες κατά 12.012, συγκριτικά με τις 36.801 που είχαν καταγραφεί το 2023.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κενών θέσεων που έχει καταγραφεί από το 2009 και μετά. Ουσιαστικά, συνεχίζεται η έντονα αυξητική τάση που καταγράφεται από το 2020, πάντα κατά το ίδιο τρίμηνο αναφοράς. Ακριβέστερα το 2021 εν μέσω πανδημίας, είχαν προσδιοριστεί στις 15.125 οι κενές θέσεις εργασίας, αυξημένες κατά 56,2%, σε σχέση με τις 9.685 του 2020. Το 2022, ανήλθαν στις 24.234, περισσότερες κατά 9.109 ή 60,8% μέσα σε ένα έτος. Ίδιο σκηνικό και το 2023, με 36.801 κενές θέσεις εργασίας, (αύξηση 51,3% ή 12.567 θέσεις), για να φτάσουμε στις 48.813 του γ’ τριμήνου του 2024. Ουσιαστικά μέσα σε μία τετραετία, οι κενές θέσεις, από 9.685 το 2020, αυξήθηκαν κατά 39.128, δηλαδή πενταπλασιάστηκαν!

Όλα αυτά, ενώ το γ’ τρίμηνο είναι η περίοδος κορύφωσης της θερινής τουριστικής περιόδου. Όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία οι όποιες εποχικές προσλήψεις, ελέω τουρισμού, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, περιόρισαν κάπως το πρόβλημα, αλλά δεν κατέστη εφικτό να αντιστραφεί η αρνητική πορεία. Έτσι αν η σύγκριση γίνει με το αμέσως προηγούμενο β’ τρίμηνο, προκύπτει μείωση θέσεων κατά 17,2% ή κατά 10.128 θέσεις, από τις 58.941, που είχαν ανέλθει στα τέλη Ιουνίου της τρέχουσας χρονιάς. Πάντως, το αρνητικό ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας, καταγράφηκε με 70.826, φέτος κατά το α’ τρίμηνο. Επισημαίνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τις κενές θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, δηλαδή σε διάστημα έως τρεις μήνες, το πολύ. Αναφέρεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον τρεις εργαζόμενους, ως μισθωτούς, η κάθε μία. Αξίζει να τονιστεί ότι δεν μπορούν να καταγραφούν αντίστοιχες κενές θέσεις στους μη μισθωτούς εργαζόμενους (πχ ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους).

Οι κλάδοι τους οποίους ελέγχει η ΕΛΣΤΑΤ για να διαπιστώσει τις κενές θέσεις εργασίας που έχουν, είναι οι ακόλουθοι: Ορυχεία και Λατομεία, Μεταποίηση, παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αεριού, Ατμού και Κλιματισμού, παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Απόβλητων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι Κατασκευές, το Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, η επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών, η Μεταφορά και Αποθήκευση, οι δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, η Ενημέρωση και Επικοινωνία, οι Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, η Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες, οι Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες, η Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, η υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, η Εκπαίδευση, οι Δραστηριότητες σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, οι Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, καθώς και άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών.

Την ένταση του προβλήματος έχουν διαπιστώσει και στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιδιώκοντας να βρουν λύσεις αντιστροφής της κατάστασης. Ήδη έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση. Στόχος είναι να μειωθούν δραστικά οι χρόνοι, να συντμηθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας, ακόμη και να επεκταθεί ο χρόνος της άδειας παραμονής σε ειδικές περιπτώσεις. Ο νέος νόμος αναμένεται να είναι έτοιμος το α’ τρίμηνο του 2025, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην εισδοχή εργαζομένων – μεταναστών από χώρες, όπως είναι η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, που όμως επικεντρώνεται στον επαναπατρισμό Ελλήνων εργαζομένων, που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Πριν από 15 μέρες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Rebrain Greece στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες. Μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο, σειρά πήρε η ΔΥΠΑ, που διοργάνωσε «Ημέρες Καριέρας» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με τις συμμετοχές Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στην Γερμανία να υπερβαίνουν τις 1.600. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν 51 επιχειρήσεις, που αναζητούν εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις που έχουν. Οι εν λόγω επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως είναι η τεχνολογία, η πληροφορική, ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσφέρουν θέσεις εργασίας Μηχανικών, Αναλυτών δεδομένων, Επαγγελματιών υγείας, Στελεχών μάρκετινγκ και πωλήσεων, Οικονομολόγων και ειδικών στον τομέα της πληροφορικής.

Πηγή:halkidikifocus.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα