Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕλάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποσά έως και 900 ευρώ για τα «φτωχά νοικοκυριά»...

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποσά έως και 900 ευρώ για τα «φτωχά νοικοκυριά» – Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα

.

Διπλάσιο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ποσά που αγγίζουν και τα 900 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους στις 15 Δεκεμβρίου χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά. Τα χρήματα αυτά είναι μέρος του «διπλού επιδόματος» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα πιστωθούν με εμβόλιμη πληρωμή στα μέσα Δεκεμβρίου.
Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα σε διευρυμένες ευάλωτες ομάδες.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα.

Όσοι θα λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος. Όπως γίνεται κάθε μήνα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το μισό ποσό θα μπει σε προπληρωμένη κάρτα και το άλλο μισό μετρητά.

Τι ποσά θα λάβουν τα «φτωχά νοικοκυριά»

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, ανάλογο με αυτό που είχε δοθεί πέρυσι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, εντός του Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ποιες θεωρούνται όμως ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:
κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.
Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το εισοδηματικά όρια για την χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ως 1.200 ευρώ το εξάμηνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει ως και 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.

«Κοινωνικό μέρισμα» σε συνταξιούχους

Ένα από τα «σενάρια» που κυκλοφορούν για το «πακέτο» χρηματικών παροχών είναι εκείνο που αφορά στη διανομή «κοινωνικού μερίσματος».

Στο τραπέζι έχει πέσει λοιπόν λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας.

Σε ό, τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, με την επικρατέστερη δεξαμενή δικαιούχων να προέρχονται από τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το έκτακτο «δώρο» να αφορά και άλλες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων είναι και η πλέον αδικημένη, καθώς είναι αυτή που δεν έλαβε αναδρομικά το 2020 και εξαιρέθηκε καθώς τότε πληρώθηκαν μόνο τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις.

Αν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Σκέψεις υπάρχουν –αν και αυτή την στιγμή το σχετικό σενάριο έχει «παγώσει»- να δοθεί δώρο και στους υγειονομικούς. Αντίστοιχο δώρο έλαβε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Το ΥΠΟΙΚ είχε βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να δώσει τη βοήθεια ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, αλλά τίποτε ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες τελικές αποφάσεις για το μέρισμα θα κλειδώσουν μέσα στον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, αλλά πλέον και με τις ανάγκες που θα προκύψουν ελέω των αναταράξεων που παρατηρούνται στο κόστος ενέργειας.

πηγή enikonomia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα