Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕκτός ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα η Ελλάδα μετά από 12 χρόνια αναταραχής

Εκτός ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα η Ελλάδα μετά από 12 χρόνια αναταραχής

.

******

Από σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας και ουσιαστικά μπαίνει ένα τέλος σε μακρύ, δύσβατο και δύσκολο μονοπάτι που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 με την είσοδο της Ελλάδος στα μνημόνια.

Η χώρα θα μπορεί στο εξής να χαράσσει την δική της πολιτική χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πλέον μπορούμε να επιστρέψουμε στα χρόνια της αλόγιστης σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από το 2009 που θα πάει στην ΔΕΘ, χωρίς το περιεχόμενο των εξαγγελιών του να βρεθεί πρώτα υπό την αίρεση των δανειστών και των θεσμικών φορέων της Ε.Ε. Θα υπάρχει παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού θα συνεχιστεί μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων έως το 2059.

Πλέον η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας που εκτιμάται ότι μπορεί να κερδηθεί στις αρχές του 2023 είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ίσως μάλιστα κάποιος από τους τρεις οίκους αξιολόγησης δώσει στην χώρα και από εφέτος επενδυτική βαθμίδα.

Η έξοδος της Ελλάδος από την Εποπτεία έχει και πρακτική αξία, αφού γίνεται πιο ελκυστικός προορισμός επενδύσεων. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που σχολίασε το γεγονός της εξόδου τόνισε ότι η χώρα, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι και προκλήσεις μπροστά μας κυρίως ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού εξαιτίας μεταξύ άλλων της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη».

Και συνέχισε «η Ελλάδα την τελευταία 3ετία προπλήρωσε το σύνολο του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ, βγήκε από τα capital controls τον Σεπτέμβριο του 2019 οριστικά που είχε μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης και βγαίνει και από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε σε αυτό το καθεστώς το 2018» ανέφερε.

Τώρα, εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, μπαίνουμε σε μια εποπτεία αντίστοιχη αυτής των χωρών που δεν μπήκαν ποτέ σε ενισχυμένη εποπτεία αλλά είχαν προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Παράλληλα σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, σημαίνει ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν καλύτερα την χώρα, ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

«Οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούμε ότι θα κάνουν το ίδιο, γιατί υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος εθνικός στόχος, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μετά τις 11 αναβαθμίσεις που είχαμε την τελευταία τριετία και αποκτούμε περισσότερους βαθμούς ευελιξίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής». Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει δημοσιονομική ανευθυνότητα για την χώρα μας, σημαίνει απλώς ότι λειτουργούμε με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μέχρι τώρα ως χώρα, είχαμε ειδικούς αυστηρούς αυξημένους δημοσιονομικούς κανόνες.

Οι ουρές της εξόδου από την εποπτεία Τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η πρωτοβάθμια υγεία είναι τα 5 πεδία που αναμένεται να βρεθούν που μαζί με τον νέο προϋπολογισμό θα βρεθούν στο βασικό «μενού» της πρώτης μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας που θα ξεκινήσει λίγο μετά την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου ,όταν θα επισκεφθούν την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Η σχετική έκθεση που θα εκπονήσουν θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ, της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν αφορούν τα εξής πεδία:

1. Κτηματολόγιο. Υπάρχει πρόοδος σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών.

2. Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στον νόμο Κατσέλη για το 95% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος έως τα τέλη Οκτωβρίου, για το 70% εξ αυτών, η δικάσιμος θα οριστεί το αργότερο έως τα τέλη του 2022, για το υπόλοιπο 5% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου, θα οριστεί δικάσιμος το αργότερο έως τα τέλη του 2022 και η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που θα κλείνει την υπόθεση θα εκδοθεί για το 25% των υποθέσεων που θα έχουν εκδικαστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

3. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο την κάλυψη του 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και του 50% έως το τέλος του 2022.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα