Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΒραχυχρόνιες μισθώσεις: «Σαφάρι» ελέγχων από την ΑΑΔΕ - Και στα social media

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: «Σαφάρι» ελέγχων από την ΑΑΔΕ – Και στα social media

Τρόπους να αντιμετωπιστεί η απόκρυψη των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου από τη μία να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που ανθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον τομέα, όσο και να δημιουργεί ένα «τείχος» ασφαλείας απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Προς το παρόν γίνονται φύλλο και φτερό όλες οι συναλλαγές που αφορούν βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η ΑΑΔΕ «τρέχει» ηλεκτρονικούς ελέγχους, ενώ γίνονται και διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking, όπως και από πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς, με στόχο να αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν μέσω αναρτήσεων στα social media, για παράδειγμα στο Facebook και το Instagram.

Η αρχή των ελέγχων θα γίνει με τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου γίνονται οι κρατήσεις ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία.

Θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.

Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο αντίστοιχο μητρώο ή πως αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου, του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης, τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ.

Για τους παραβάτες, προβλέπονται πρόστιμα που φτάνουν τα 5.000 ευρώ. Με ειδοποιήσεις η ΑΑΔΕ θα ζητά την άμεση συμμόρφωση των φορολογούμενων. Όσοι δεν κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις, πέρα από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Αντιδράσεις από την ΠΟΜΙΔΑ

Στο μεταξύ, η ΠΟΜΙΔΑ και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνουν πως τα μέτρα που προωθούνται για νομοθέτηση οδηγούν σε πλήρη οικονομικό «στραγγαλισμό» ιδιοκτητών ακινήτων, διαχειριστών, υπαλλήλων, επιχειρηματιών και τοπικών κοινωνιών.

Ζητούν «να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ’ όλα ο τουρισμός της χώρας μας».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:

Οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα «χτυπήσουν» το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Το δικαίωμα των δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνον εάν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες.

Το δικαίωμα των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών να αποφασίζουν εάν θα επιτρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, όταν αυτή δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό, θα μεταβάλει τις συνελεύσεις κυριολεκτικά σε «πυγμαχικά ρινγκ».
Τυχόν επιβολή ΦΠΑ θα «χτυπήσει» το προϊόν.

Οι δημοτικοί φόροι σε ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι, αφού συζητηθεί το είδος και το ύψος τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Lifo

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα