Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑυξήθηκαν οι «πολυσυνταξιούχοι» των ασφαλιστικών ταμείων

Αυξήθηκαν οι «πολυσυνταξιούχοι» των ασφαλιστικών ταμείων

- Advertisement -

Αυξήθηκαν οι «πολυσυνταξιούχοι» των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, 5 έως 10 συντάξεις λαμβάνουν σε μηνιαία βάση 26.161 δικαιούχοι του ΕΦΚΑ. Αυτό αποτελεί το 10,6% του συνόλου των συνταξιούχων. Οι… πολυσυνταξιούχοι αυξάνονται αντί να μειώνονται μετά τις ενοποιήσεις των ταμείων στον ΕΦΚΑ και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των μηνιαίων εκθέσεων «ΗΛΙΟΣ», στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των Mνημονίων οι δικαιούχοι που λαμβάνουν από 5 έως και 10 συντάξεις μηνιαίως έχουν αυξηθεί κατά 43,4%. Το 2013 που άρχισε να καταγράφεται η εικόνα των συντάξεων και των δικαιούχων, «πολυσυνταξιουχοι» με κριτήριο τις 5 και άνω συντάξεις ήταν 14.801 συνταξιοδοτούμενοι των ταμείων. Τον Μάρτιο του 2022 με τα ταμεία να έχουν πλέον ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ, από το 2017 και μετά, οι πολυσυνταξιούχοι με 5 και άνω συντάξεις έφτασαν στους 26.161 και αποτελούν το 10,6% των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ (2,45 εκατ. δικαιούχοι).

Τι ισχύει για τα δικαιώματα σύνταξης

 

Τα ταμεία ενσωματώθηκαν μεν στον ΕΦΚΑ αλλά τα δικαιώματα σύνταξης παρέμειναν αυτόνομα. Μπορεί να μην υπάρχουν οι παλιές ταμπέλες «ΙΚΑ», «ΟΑΕΕ», «ΕΤΑΑ» κ.λπ., αλλά τα καθεστώτα απονομής σύνταξης συνεχίζουν να υφίστανται όπως ήταν όταν το κάθε ταμείο λειτουργούσε ως αυτόνομος φορέας.Μια εξήγηση για τις πολλαπλές συντάξεις είναι ότι πλέον οι συνταξιούχοι παίρνουν δυο ή και τρεις ανταποδοτικές συντάξεις από τον Μάιο του 2016 και μετά για χρόνους παράλληλης ασφάλισης, που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Τα παραδείγματαΈτσι για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που είχε ασφαλιστεί ταυτόχρονα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή και στο ΕΤΑΑ δικαιούται να πάρει εφόσον συνταξιοδοτήθηκε μετά τον Μάιο του 2016 είτε τρεις ξεχωριστές ανταποδοτικές συντάξεις είτε δυο ανταποδοτικές και προσαύξηση για τον χρόνο ασφάλισης στο τρίτο ταμείο είτε μια ανταποδοτική και δυο προσαυξήσεις για την διπλή ασφάλιση.

Πριν από τον Μάιο του 2016 δεύτερη σύνταξη για παράλληλη ασφάλιση καταβαλλόταν με προϋπόθεση να συμπληρώνονται τουλάχιστον 16 έτη ασφάλισης σε δυο φορείς ταυτόχρονα και σε αυτές τις περιπτώσεις (16 έτη) η δεύτερη σύνταξη καταβαλλόταν όταν ο συνταξιούχος έκλεινε το 67ο έτος της ηλικίας του. Σε άλλες περιπτώσεις που υπήρχε παράλληλη ασφάλιση για όλα τα συντάξιμα χρόνια (π.χ. 35ετία σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ) καταβάλλονταν έως τον Μάιο του 2016 δυο ξεχωριστές συντάξεις (του Δημοσίου και του ΤΣΑΥ) στον συνταξιούχο.

Ένας άλλος λόγος που έχει φέρει αύξηση των πολυσυνταξιούχων είναι ότι όσοι αποχώρησαν πριν από τον Μάιο του 2016 και είχαν τουλάχιστον 16ετία με παράλληλη ασφάλιση, πήραν μεν τη βασική σύνταξη από το ταμείο όπου είχαν τα πιο πολλά χρόνια σε ηλικία κάτω των 67 ετών και επειδή έκλεισαν τα 67 μετά τον Μάιο του 2016, πήραν και τη δεύτερη σύνταξη για τα 16 χρόνια της παράλληλης ασφάλισης.

Ένας ακόμη λόγος που διαπιστώνεται αύξηση των πολυσυνταξιούχων είναι λόγω των κληρονομικών δικαιωμάτων, ή αλλιώς τις συντάξεις λόγω θανάτου που μεταβιβάζονται στους επιζώντες συζύγους ή και τέκνα. Όταν ένα πρόσωπο λαμβάνει για παράδειγμα 3 συντάξεις (κύρια, επικουρική και μέρισμα), αυτές θα μεταβιβαστούν σε περίπτωση θανάτου στον σύζυγο και θα προστεθούν στις δικές του συντάξεις. Αν δηλαδή ο σύζυγος λαμβάνει ήδη 3 δικές του συντάξεις, με τις άλλες 3 που θα του μεταβιβαστούν λόγω θανάτου θα βρεθεί να λαμβάνει συνολικά 6 συντάξεις. Αν ο θανών είχε 4 συντάξεις, ο επιζών θα παίρνει 7 κ.λπ.

Πηγή: enikonomia.gr
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα