Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑυθαίρετα - Κατεδαφίσεις: Πως και πότε θα γίνονται

Αυθαίρετα – Κατεδαφίσεις: Πως και πότε θα γίνονται

Σε κατεδαφίσεις εξπρές προχωρά η Κυβέρνηση, με στόχο να μπει τέλος στα αυθαίρετα τα οποία θα κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια.

Κατεδαφίζεται το σύνολο των αυθαιρέτων με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης κάθε προηγούμενης χρονιάς.
Θεσμοθετείται σύστημα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως δορυφόρους ,drones, τεχνητή νοημοσύνη
Διασύνδεση συστήματος με το E-adeies και πλατφόρμα καταγγελιών
«Προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, η επιχείρηση κατεδάφισης αλλάζει αρμοδιότητα και από τις Αποκεντρωμένες διοικήσεις περνά στο κράτος , στο Υπουργείο Περιβάλλοντος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι κατεδαφίσεις έγιναν σε κατοικίες μέσα σε δασικές δημόσιες εκτάσεις αλλά και επιχειρήσεις στον αιγιαλό. Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά σε Πάρνηθα και Πεντέλη, στους δήμους Ραφήνας, Μαρκόπουλου, Παιανίας, Γλυφάδας, Κρωπίας καθώς και στις παραλίες Μέγαρων και Πόρτο Γερμενού.

Ο Ιούλιος του 2011 παραμένει μεν κόκκινη γραμμή αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν αυθαιρεσίες με επεκτάσεις σε σπίτια ή επιχειρήσεις.

«Συνήθως πρόκειται για μεγάλα ακίνητα τα οποία έχουν επαγγελματικές χρήσεις και τα οποία αποφέρουν πραγματικά στους ιδιοκτήτες. Όπως ξενοδοχεία, βιομηχανίες ή μεγάλα συγκροτήματα. Κυρίως εκεί που υπάρχουν εμπορικές χρήσεις όπως ξενοδοχεία», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των πολιτικών μηχανικών.

Την επανεξέταση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που αφορούν στα έργα κοινής ωφέλειας, ζητά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένη, Γρηγόρης Κωσταντέλλος.

«Τα πρωτόκολλα οριστικής κατεδάφισης που υπάρχουν και εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες για το παράκτιο μέτωπο σε ποσοστό πάνω από το 95% είναι από εγκαταστάσεις δημόσιας χρήσης ή κοινής ωφέλειας, και για να γίνω πιο συγκεκριμένος είναι εγκαταστάσεις με τσιμεντένιες σκάλες που φτιάχνανε την δεκαετία του 50 60 για να επιτρέπουν την πρόσβαση στις παραλίες των λουομένων ή όσων επιθυμούν να καταφύγουν εκεί σε περίπτωση κινδύνου. Είναι τοιχία αντιστήριξης τα οποία φτιάχτηκαν εντός του αιγιαλού, κατά την διάρκεια κατασκευής του εθνικού δικτύου των εθνικών δρόμων ακόμα και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας όπως αγωγοί ομβρίων ενώ κατασκευάστηκαν από την ΕΥΔΑΠ Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να κατεδαφιστούν αυτά τα πρωτόκολλα δεν πρέπει να εφαρμοστούν και πρέπει να ανακληθούν γιατί αυτές οι εγκαταστάσεις είναι και χρήσιμες και χρηστικές για την λειτουργία των πόλεων και για την λειτουργία της ακτογραμμής».

Μεταβατική ρύθμιση για οικοδόμηση στα εκτός σχεδίου με εμβαδό τουλάχιστον 4 στρέμματα δίνει μέχρι το τέλος του 2025 το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Πηγή: ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα