Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑυθαίρετα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυθαίρετα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

.

Αντίστροφα μετά ο χρόνος για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά τη δήλωση των αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον έτοιμη καθώς ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει μέσα στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το παράβολο των 250 ευρώ

“Με ένα παράβολο των 250 ευρώ τα αυθαίρετα θα εξαιρούνται από την κατεδάφιση ενώ θα παγώνουν οι κυρώσεις εις βάρος τους. Όσα από αυτά κριθεί στη συνέχεια ότι πληρούν κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να νομιμοποιηθούν για 30 έτη” υπενθύμισε ο κ. Αραβώσης.

Η διαδικασία

Η διαδικασία προβλέφθηκε πριν από 2 χρόνια, στον ν. 4685/20, χωρίς όμως να τεθεί μέχρι τώρα σε εφαρμογή. Η ρύθμιση αφορά μόνο κατοικίες (και τις συνοδές τους εγκαταστάσεις), ακολουθώντας σε γενικές γραμμές τους περιορισμούς που έθεσε την προηγούμενη δεκαετία η νομοθεσία για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων: πρέπει να έχουν ανεγερθεί πριν από τις 28 Ιουλίου 2011 (χρονική «κόκκινη γραμμή»), να βρίσκονται εκτός περιοχών Natura, αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλού, ρεμάτων κ.ο.κ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μια αίτηση που να περιλαμβάνει την περιγραφή της κατοικίας, μια υπεύθυνη δήλωση ότι το κτίριο πληροί τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση και ένα παράβολο 250 ευρώ.

Αυτόματα, το παράνομο κτίσμα εξαιρείται από την κατεδάφιση, ενώ αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος του (πρόστιμα, διοικητική αποβολή κ.ο.κ.).

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα δώσει τέλος (πιθανότατα οριστικό) στις όποιες λιγοστές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση εκτελούνταν τα προηγούμενα χρόνια – υπενθυμίζεται ότι εδώ και μια διετία έχουν επίσης ανασταλεί οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στους αιγιαλούς.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αφού ολοκληρωθεί η συλλογή των δηλώσεων, θα καταρτιστούν οικονομοτεχνικές μελέτες (μία ανά περιφέρεια) στην οποία θα αποτυπώνεται συνολικά η εικόνα του προβλήματος.

Κατόπιν το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δρομολογήσει μέσω προεδρικών διαταγμάτων την πολεοδόμηση των περιοχών αυτών, δίνοντας δυνατότητα διατήρησης των δασικών αυθαιρέτων έως 30 έτη (που προφανώς ισοδυναμεί με πλήρη νομιμοποίηση). Όσοι νομιμοποιηθούν θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο, ο τρόπος υπολογισμού του οποίου δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Όπως καθορίστηκε πρόσφατα (ν. 4964/22), η διαδικασία υποβολής δηλώσεων θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πηγή: enikonomia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα