Yπερτροφές, όπως το ginger, μέχρι την πλέον γνωστή και διαχρονική βιταμίνη C, πολλά είναι τα φυσικά γιατροσόφια που υπόσχονται να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ποιες όμως είναι εκείνες οι κινήσεις που πραγματικά μπορούν να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια δυνατή πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις ιώσεις, το κρυολόγημα και τη γρίπη;
Δύο ειδικοί, ο δρ Charles Bangham, πρόεδρος Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και ο δρ James Brewer, πρόεδρος βασικής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δίνουν πρακτικές συμβουλές σχετικά με την καθημερινή ενδυνάμωση του οργανισμού με φυσικούς τρόπους.
Καλή διατροφή
«Η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διασφαλίζοντας ότι έχουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να λειτουργούν κανονικά» επισημαίνει ο δρ Bangham.
Σημαντική θέση σε αυτή τη λειτουργία παίζουν φυσικά οι βιταμίνες. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων – στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής – θα βοηθήσει στην ενίσχυση της πρόσληψης βιταμινών. Αντίστοιχα, όμως, θα πρέπει να μειωθεί και η κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί επίσης να υπονομεύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και συμβάλλοντας στη φλεγμονή.
Τι συμβαίνει, όμως, με τα συμπληρώματα; Όπως επισημαίνει ο δρ Bangham «εάν κάποιος είναι υγιής και τρέφεται ισορροπημένα, το ανοσοποιητικό σύστημα ισορροπεί μεταξύ της ικανότητάς του να αναγνωρίζει τοξίνες, ιούς και βακτήρια – και να κάνει ακατάλληλη επίθεση στους ιστούς του ίδιου του ξενιστή. Με άλλα λόγια, μια αυτοάνοση αντίδραση. Οι βιταμίνες θεωρούνται χρήσιμες για τον οργανισμό, μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις».
Επαρκής ύπνος
Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αποδυναμώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι ξεκουράζονται μόνο πέντε με έξι ώρες τη νύχτα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κρυολογήσουν, σε σύγκριση με όσους ξεκουράζονται για επτά ώρες.
«Ο τομέας του ύπνου ενδιαφέρει αρκετά την ανοσολογία. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ του κιρκάδιου ρυθμού -του εσωτερικού μας ρολογιού- και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υπήρξε μια μελέτη που έδειξε ότι αν εμβολιαστείτε το πρωί θα είχατε καλύτερες ανοσολογικές αποκρίσεις από ό,τι αργότερα μέσα στην ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί εντονότερα το πρωί και αρχίζει να εξασθενεί αργότερα μέσα στη μέρα» σημειώνει ο δρ Brewer.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον δρ Brewer, έχει μεγάλη σημασία και η συνέπεια στην άσκηση, η διαχείριση του άγχους αλλά και μια υγιής σεξουαλική ζωή, καθώς θεωρούνται παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την αποτελεσματικότητα της ανοσολογικής απόκρισης.
Πηγή: ygeiamou.gr