Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑνεξέλεγκτες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξαπάτησης

Ανεξέλεγκτες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξαπάτησης

.

Παρά την πρωτοφανή έξαρση της απάτης εις βάρος μικροεπενδυτών, που καταγγέλλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι έχουν χάσει ακόμη και 400.000 από τις «μαϊμού» επενδυτικές πλατφόρμες, η Επιτροπή και οι άλλες συναρμόδιες αρχές στην Ελλάδα αποφεύγουν να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως αυτά που λαμβάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ιταλία (Consob), η οποία έχει αποκλείσει την πρόσβαση των Ιταλών χρηστών ίντερνετ σε συνολικά 565 πλατφόρμες ηλεκτρονικής απάτης.

Τελευταία σχετική ανακοίνωση από την Consob έγινε στις 10 Δεκεμβρίου και συμπίπτει με τη νέα κλιμάκωση και στην Ελλάδα των προσπαθειών από επιτήδειους να εξαπατήσουν μικροεπενδυτές με πλατφόρμες συναλλαγών, από τις οποίες κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι απατεώνες. Οι συναλλασσόμενοι «κερδίζουν» για λίγο, ώστε να παρασύρονται σε συναλλαγές. Στη συνέχεια οι λογαριασμοί τους φαίνεται να μηδενίζονται από υποτιθέμενες ζημιές και καλούνται εκβιαστικά να προσθέτουν όλο και περισσότερα χρήματα για να μην κλείνουν οι λογαριασμοί τους.

Η ιταλική Αρχή ανακοίνωσε ότι διέταξε να επιβληθεί «μπλακάουτ» από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε άλλες επτά ιστοσελίδες εξαπάτησης επενδυτών, έξι εκ των οποίων εμπλέκονται σε παράνομη (μη αδειοδοτημένη) χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση (πραγματοποίηση συναλλαγών) και μία που προσφέρει επενδυτικά προϊόντα χωρίς να υπάρχουν εγκεκριμένα από την Consob ενημερωτικά δελτία.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ανάμεσα στα site εξαπάτησης επενδυτών που πλέον δεν μπορούν να βλέπουν οι Ιταλοί επενδυτές για την προστασία τους βρίσκεται και η πλατφόρμα 24tradex (ιστοσελίδες: www.24tradex.com και www.24tradex.co και σχετιζόμενη σελίδα https://client.fx-trade.tech), η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες ζημιωμένων επενδυτών, κάνει «καριέρα» και στην ελληνική αγορά. Η ιστοσελίδα έχει «μαυρίσει» πλέον για τους Ιταλούς επενδυτές με εντολή της Consob, αλλά οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να την βλέπουν χωρίς προβλήματα, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες για να «κλείσει» πλατφόρμες εξαπάτησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής Αρχής, οι πλατφόρμες που «μαυρίζουν», εκτός από την 24tradex, είναι οι ακόλουθες:

Trade Action Ltd (website https://tradesactions.com και σχετιζόμενη ιστοσελίδα https://accounts.tradesactions.com)
Renaissance Invest LTD (website www.renaissanceinvestltd.net)
ProfitMarketsCFD (website www.profitmarketscfd.com και σχετιζόμενη σελίδα https://webtrader.profitmarketscfd.com)
Notesco Limited (website www.fxgiants.com και σχετιζόμενη σελίδα https://hub.fxgiants.com)
GDenlinea (website https://gdenlinea.net)
Όπως αναφέρει η Consob, από τον Ιούλιο του 2019 που απέκτησε τη θεσμική δυνατότητα να διατάσσει το μπλοκάρισμα σελίδων που χρησιμοποιούνται για εξαπάτηση επενδυτών, έχει ήδη «μαυρίσει» 565(!) ιστοσελίδες. Η Consob έχει δημιουργήσει μάλιστα, για την ενημέρωση των επενδυτών, ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα της, με τον τίτλο «Προσέξτε τις Απάτες!», όπου παρέχει πλήρη ενημέρωση για όλα τα σχήματα εξαπάτησης επενδυτών.

Η αδράνεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Στα καθ’ ημάς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγορείται από νομικούς εκπροσώπους θυμάτων απάτης που μίλησαν στο Σin ότι αδρανεί στην εποπτεία αυτής της κατηγορίας εγκλημάτων οικονομικού χαρακτήρα, περιοριζόμενη στις ελάχιστες ενέργειες που τυπικά είναι υποχρεωμένη να κάνει και οι οποίες έχουν ελάχιστη αποτελεσματικότητα. Αυτή η αδράνεια, μάλιστα, έχει μετατρέψει την ελληνική επικράτεια σε προνομιακό πεδίο δράσης των διεθνών κυκλωμάτων που εξαπατούν επενδυτές, όπως αναφέρουν ζημιωμένοι επενδυτές.

Η Επιτροπή, μέχρι τώρα, έχει περιορισθεί σε έκδοση γενικών ανακοινώσεων προειδοποίησης των επενδυτών για απάτες και σε ανάρτηση ειδικών προειδοποιήσεων για ιστοσελίδες ή εταιρείες που εμφανίζονται να προσφέρουν επενδυτικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί.

Στο χειρισμό των δεκάδων καταγγελιών που έχει δεχθεί η Επιτροπή για τέτοια σχήματα εξαπάτησης, ακολουθείται η τυπική διαδικασία διαχωρισμού των υποθέσεων με βάση το αν μια καταγγελλόμενη εταιρεία έχει λάβει άδεια για παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα ή στον ευρωπαϊκό χώρο, ή αν πρόκειται για μια μη αδειοδοτημένη εταιρεία. Επειδή στη συντριπτική πλειόνοτητά τους οι απάτες αυτές γίνονται από μη αδειοδοτημένες εταιρείες που τυπικά εκφεύγουν της εποπτικής αρμοδιότητας της Επιτροπής, η κατάληξη είναι να προωθούνται στις εισαγγελικές αρχές.

Εδώ αρχίζει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν την εξειδίκευση να χειρισθούν τέτοιες υποθέσεις, ενώ δεν αντιμετωπίζονται κεντρικά από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά προωθούνται στους κατά τόπους εισαγγελείς, ανάλογα με τον τόπο διαμονής των θυμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται υποθέσεις με μηδενικά αποτελέσματα στη δίωξη των απατεώνων και, πολύ περισσότερο, στην επιστροφή των κεφαλαίων που υφαρπάσσονται.

Αναγκαίο το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων
Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η Επιτροπή, λένε νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, είναι να ακολουθήσει τον δρόμο των ιταλικών αρχών. Δηλαδή, όταν διαπιστωμένα μια πλατφόρμα για την οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν έχει αδειοδότηση για παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, να κινείται αμέσως για να επιβάλλεται “blackout” μέσω των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, πιθανόν κατόπιν μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει σχετική εξουσιοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το «μαύρισμα» ιστοσελίδων εξαπάτησης είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός φραγμός στη δράση των απατεώνων, παρότι θεωρητικά έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν την επιχείρησή τους σε κάποια νέα διεύθυνση. Όμως, όταν ξαφνικά ένας επενδυτής διαπιστώνει ότι έχει μπλοκαρισθεί με απόφαση των αρχών η λειτουργία της πλατφόρμας που χρησιμοποιούσε, αν μη τι άλλο θα σταματά να «τρέφει» περαιτέρω τους επιτήδειους και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δίωξή τους.

Στρουθοκαμηλισμός
Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, λένε νομικοί εκπρόσωποι θυμάτων, να λειτουργούν κανονικότατα για τους Έλληνες επενδυτές ιστοσελίδες που έχουν «μαυρίσει» και δεν είναι προσβάσιμες στη γειτονική Ιταλία.

Ως τώρα, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό την Βασιλική Λαζαράκου -και με τη σύμφωνη γνώμη, σύμφωνα με πληροφορίες, των αρμόδιων ανώτερων στελεχών- ακολουθεί πολιτική ελάχιστης δυνατής εμπλοκής στην εποπτεία της ηλεκτρονικής επενδυτικής απάτης, παρότι συνεχώς σωρεύονται καταγγελίες θυμάτων στα γραφεία της.

Όσο το πρόβλημα ήταν εντελώς περιθωριακό, πιθανόν αυτή η πολιτική να ήταν η κατάλληλη για να μην σπαταλώνται οι περιορισμένοι πόροι της Επιτροπής. Πλέον, όμως, το πρόβλημα αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως λένε οι νομικοί εκπρόσωποι των θυμάτων, δεν μπορεί άλλο να “χώνει το κεφάλι στην άμμο” στρουθοκαμηλίζοντας…

Πηγή:sofokleousin.gr/

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα